Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä


(Muokattu 17.6. 2013)


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jaakko Visuri kyselee maaliskuisessa kirjoituksessaan:
"Valokuvaus ja Heikintorin disko on jo mainittu eri yhteyksissä. Onko Tapiolan nuorisoteatteri ja Cafe "Kultakukko" unohduksissa?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cafe Kultakukko oli oikeasti Cafe Linnunrata . Alkuperäinen Cafe Kultakukko meni nurin jo muutaman vuoden kuluttua avaamisestaan (1961) ja alakerrassa toiminut Ravintola Linnunrata vuokrasi tilat. Ensimmäisen kahvilan nimi Kultakukko oli kuitenkin iskostunut paikkaan niin että harva edes huomasi nimen muuttuneen. Kukaan ei koskaan puhunut "Linnunradasta" vaan aina mentiin "Kukkoon". Kukko meni kiinni joskus 80-90 luvun taitteessa ja Espoon kaupunki vuokrasi tilat yleisöpalveluun. Kaupungin omistuksessa tornin näköalaterassi oli maksullisessa yleisökäytössä. . 12. kerroksen ravintola Linnunrata on nykyisin SKOL:n konttorina.

Mutta Klubi on listasta unohtunut. Jo vuosia ennen Heikintorin ja sen diskon rakentamista meillä oli tapana viettää illat Klubilla. Kun Hegari valmistui, niin sen kauan odotettu disko tsekattiin mutta se jäi jotenkin etäiseksi ikäkausi-kortteineen, -iltoineen ja ohjattuine ohjelmineen. Meidän paikka oli edelleen KLUBI eikä me taidettu edes diskon ikäkausikorttia hommata.

Klubi oli nykyisen Suomalaisen Kirjakaupan alla (silloin siinä oli HOK baari)., Klubin sisäänkäynti oli (ja on) Kauppamiehentien puoleisessa lasisessa kulmauksessa. Klubi oli Espoon kaupungin nuorisotila, siellä oli klubitila, pieni näyttämö ja treenihuone joka oli samalla teatterin lavastepaja. Klubillla oli telkkari, 20 pennin flipperi ja korona. Siellä sai polttaa mutta alkoholi oli kielletty. Klubi oli auki iltaisin joka päivä paitsi maanantaisin. Silloin se oli varattu Nuorisoteatterille ja yleensä jo portaita laskeutuessa kuului Veli-Antti Savolaisen karjaisu ULOS jos sattui edes yrittämään maanantaina sisään. (Vieläkin on mysteeri, missä ne muulloin harjoitteli, eihän niin isoja produktioita voi treenata kerran viikossa
)


Klubissa oli tämän näköistä, Jostain syystä kaikilla on kuvissa palttoot päällä vaikkei siellä ollut mitenkään kylmä. Nämä kuvat on otettu 25.1.1965.  Kuvassa Jääskeläisen Hessu käänsi kuvaajalle selkänsä. Vieressä Timo Kelaranta.


Alla Rafu selittää Hessulle että tämä on rikkonut sen plektran.
Takana telkkaria katsoo Kema (Raimo Vahtera, asui Sufikassa)

 

 

 

Bänditilassa treenasi joskus alkuaikona Les Mirages jossa mm Hector soitti ennen soolouraa. Yllä Häkä (Cavern Boysin rumpali Harry Forsberg) veteli pienet treenit kun rummut oli jääneet paikalle

 

 


TAPIOLAN NUORISOTEATTERI


Ilmeisesti Klubi oli jotenkin Nuorisoteatterin alivuokralaisena, mutta joka tapauksessa Klubi oli auki 6 päivää / viikko ja Teatteri treenasi 1 päivänä, Teatterin kantava voima oli Aili Montonen-Rinne (1916 - 2008), Tommi Rinteen ex-vaimo siis. Nuorisoteatterin näytelmistä tulee mieleen Tapiolassa asuneen Tapio Markkasen "Ikaros" vuodelta 1964. Helsingin Yliopiston tähtitieteen professorina toimiva Markkanen on naytelmat.fi sivun mukaan kirjoittanut peräti 7 näytelmää. Ikaros tietääkseni kirjoitettiin alunperin Tapiolan Nuorisoteatterille, Tietosivu kertoo että Ikaros on "pienoisnäytelmä, 12 sivua, esittäjät 7 miestä"

 

Alla oleva on arkistokuva jostain  teatteriharjoituksesta klubin näyttämöllä . Näytelmän nimeä en tiedä mutta tunnistettuja henkilöitä vasemmalta:  Markku "Harsku" Harjanne,   Heikki "Liru" Ansa , edessä keskellä Mikko Kemppinen ja oikeassa reunassa Juha Rosma. Istumassa Ilari Kukkavuori. Blondi takana on "Pico" (Pirkko Vaahtoniemi).

 

Toinen näytelmä -  pantomiimimaskeeraus viittaa taidenäytelmään.  Näyttelijät vasemmalta Veli-Antti Savolainen, edessä Ilkka Kylävaara, takana Heikki "Liru" Ansa ja oikealla Tiina Valtanen.

 


TAPIOLA STORY


Nuorisoteatterin varsinainen suurproduktio oli nuorisomusikaali "Tapiola Story" jonka ensi-ilta oli Teatterin tiloissa 1.5. 1965. Näytelmä pyöri toisenkin tuotantokauden, joka alkoi ilmeisesti syksyllä 1966 - minun pitäisi muistaa, koska olin itse siinä mukana. Tapiola Story oli mukaelma West Side Storysta, jonka tarina tietenkin on kopioitu Romeosta ja Juliasta. Tapiola Storyssa rakastuneen parin tyttö edustaa "lähiöläisiä" ja poika "muualta muuttanutta". Ja vaikeuksien kautta voittoon.    Käsikirjoituksen tekivät Jukka Siikala, Ilkka Kylävaara ja Veli-Antti Savolainen - sittemmin monessa mukana ja osa tämän yhteisön jäseniä. Musiikin kirjoitti Martti Jäppilä ja house-bändinä oli tapiolalaisen Kai Kuittisen trio.

 

Musikaaliin kuului myös rautalankayhtye The Cavern Boys , laulusolistina Rauli Parmes. Kun 'boysien' Juha Rislakki siirtyi 1966 ammattilaiseksi Unity-yhtyeeseen, ne pyysivät minua tilalle.  Esitimme näytelmää vierailuteattereissa, ainakin Elannon Näyttämö ja Arbetets Vännerin näyttämö Helsingissä on jäänyt mieleen.   Biisejä meillä oli 5-6 kappaletta, kaikki covereita. Biiseistä muistan ainakin Shadowsin "Round and round" jossa säestimme go-go tassijoita.  Toinen oli Rollaribiisi "Tell Me" jonka Sipilä lauloi tytölleen -   biisin alussa  vain säestäen itseään akustisella  12-kielisellä.


Tapiola Tänään lehti 13.5. 1965 kertoo produktiosta etusivullaan . Perässä juttu lukukelpoiseksi suurennettuna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapiola Story. Kuvassa takana vas. Juha RIslakki ja Heikki Jääskeläinen, oikeassa reunassa Harry "Häkä" Forsberg ja Kauko Soveri = The Cavern Boys.  Keskellä rillipäisen Heikki Rantasen takana Cavern Boysin  vokalisti Rauli Parmes (käsi korvassa).   Keskellä Tiina Valtanen, Ilkka Kylävaara, Terhi Kiiskinen ja Heikki "Liru" Ansa.  Eturivissä vasemmalla Veli-Antti Savolainen, Hannele Neronen, näytelmän lemmenpari  Satu Rosma ja Pentti Sipilä, Juha Rosma, Eeva Rinne  ja oikealla Timo Kelaranta. 

 


Storya esitettiin Klubin / Nuorisoteatterin pikkuruisella näyttämöllä, mutta musikaalia esitettiin myös kiertueella. Ainakin Satakuntatalon näyttämöllä Helsingin Lapinrinteellä. Syksyn 1966 tuotantokaudella soitimme ainakin Elannon Näyttämöllä Kaikukadulla ja Arbetets Vännerillä Annankadulla. Jälkimmäinen oli joku hyväntekeväisyysjuttu, siellä oli vierailijoina Irwin Goodman ja Laila Kinnunen. Ennen esityksen alkua Laila tuli hanuristin kanssa kysymään meiltä rautalankahepuilta, voitaisiinko me säestää. Käytiin biisit läpi ja ainakin minä ja meidän rumpali Häkä kompattiin Lailaa.

Tästä keikasta moni rautalankakolleega on kateellinen: olen sentään säestänyt Laila Kinnusta ja vieläpä tämän huippuaikaan 60-luvulla!

 

JA SITTEN...

 

En tiedä mitä klubin huoneistossa nykyisin on, mutta ovessa on Espoon kaupungin ilmoituksia . Porrasseinässä näkyy surrealistisia maalauksia. Joskus 90-luvulla tiloissa toimi narkkarien neulanvaihtopiste (sitä ei ovessa lukenut) mutta se muutti muualle kun Ahertajantien terveysasema valmistui. Tietääkö kukaan miten klubin ja teatterin kävi? Aila Montonen-Rinne kuoli 92-vuotiaana vuonna 2008.


 

Katselukerrat: 2016

Kommentti

Sinun tulee olla Tapiola 1960-luvulla:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Tapiola 1960-luvulla

Kommentoinut Timi kilpeläinen 26. heinäkuu 2014 22:21

Kukon microsta on hauska juttu, kun kaverini Slaba tilasi kuuman Coca Colan. Harjoittelija myyjä pisti pullon microon tuhoisin seurauksin,

Aikaisemmin sama kaveri oli hermostuttanut kahvilan emännän kysymällä; saako täällä sekoittaa?

Saatuaan jyrkän EI, pyysi poistamaan lusikan kahvikupistaan,.

Harry Forsberg on Häkä.

Kema on Raimo Vahtera, kummatkin vahvoja Sufikan jengin jäseniä.

Kommentoinut Martti "Mara" Alkio 25. heinäkuu 2014 01:13

Forsbergin Häkää en ole pistänyt kenenkään broidiksi, vaikka hän meidän bändissä rummuttikin.  Keman tunsin suunnilleen sen verran että möin sille mun Solifer Exportin 50  mk:lla, mikä kaduttaa vieläkin - olis pitänyt viedä Solifer landelle liiteriin ja kaivaa esiin 2000-luvulla.    Sufikassa se ainakin asui, mutta ei sitten ollut Pyyren broidi.  Kuvassa näkyy Kemasta vaan niskan puolikas, mutta profiilista ei voi erehtyä. Vaimo oli muistavinaan että sen oikea nimi oli Kenneth - oliko?

Kommentoinut Timi kilpeläinen 30. toukokuu 2014 20:24
Olen samaa mieltä niiden kanssa, jotka sanovat Kukon muuttuneen Linnunradan osaksi. Kuuluisa päivä 1.1.69
Kului keskikaljan merkeissä Kukossa, kunnes Emäntä käski poistua. Käsky ei mennyt kaaliin ja Linnunradan omistajan poika kahden alakerran portsarin kanssa suostuttelivat laskeutumaan maan pinnalle.
Muistaako kukaan diskon isännän Timo Pakkasen, aina tulee kylmä, kun muistelen. Virallinen joulupukki ja K.H.P.V:n puheenjohtaja. Saanut kenkää virallisen joulupukin tehtävistä.
Eeva Rinne oli mun uskollinen luokkatoveri, vaikka jäin 2 kertaa luokalle ja vaihdoin koulua. Aina Eeva oli samalla luokalla. Hän houkutteli mut johonkin teatteri esitykseen Klubille ja kävin hakemassa Nallenpolulla.
Tommin kanssa katseltiin odottaessa MM lätkää. Aili oli touhunnut talouden hoidossa, mutta istahti sohvalle huilahtamaan. Hän lausui: taitaa olla hyvä pelaaja toi Paitsio, kun se on koko ajan. R.I.P. Eeva.
Kema oli pistetty jossain kuvassa Pyyren broidiksi. No ei ollut, eikä Häkäkään, vaikka asuttiin samassa talossa.
Tällaisia muistelmia tällä kertaa.
Kommentoinut Terhi Kiiskinen 5. maaliskuu 2013 19:17

Ja Harskun nimi on Markku Harjanne.

Kommentoinut Terhi Kiiskinen 5. maaliskuu 2013 19:12

Picon tai Pikon nimi oli muistaakseni Pirkko Vaahtoniemi. Liru (tunnetaan myös nimellä Heikki Ansa) tai Käki (häntä sanotaan joskus myös Juha Rosmaksi) voisivat vahvistaa.

Kommentoinut Terhi Kiiskinen 4. toukokuu 2012 10:15

Nyt kun katsoin uudelleen, niin olen varma, että yllä olevassa arkistokuvassa jostain  teatteriharjoituksesta klubin näyttämöllä, josta kirjoitat "Näytelmän nimeä en tiedä mutta tunnistettuja henkilöitä vasemmalta:  Markku "Harsku" Harjanne,   Heikki "Liru" Ansa , edessä keskellä Mikko Kemppinen ja oikeassa reunassa Juha Rosma". Mikon ja Juhan välissä on tosiaan Ilari Kukkavuori.

Kommentoinut Terhi Kiiskinen 4. toukokuu 2012 10:08

Rillipää on Heikki Rantanen. Keskellä Tiina Valtanen, Ilkka Kylävaara, Terhi Kiiskinen ja Heikki "Liru" Ansa. Eturivissä Veli-Antti "Emppu" Savolainen, Hannele Neronen, Satu Rosma, Pentti Sipilä, Juha Rosma, Eeva Rinne ja Timo Kelaranta.

Kommentoinut Terhi Kiiskinen 14. lokakuu 2011 08:53
Olisiko Picon edessä sittenkin Ilari Kukkavuori.
Kommentoinut Martti "Mara" Alkio 13. lokakuu 2011 23:34

Täytyy korjata näitä tunnistuksia, kunhan ehdin. Se ensimmäisen teatterikuvan kaveri jota sinä (ja minä) luulimme Kelarannan Timoksi, ei ole hän.  Blogijutun kirjoittamisen aikaan TImo oli Amerikoissa, mutta kysyin asiaa  Timon isoveljeltä Seppo Kelarannalta. Hän vakuutti ettei kuvassa ole hänen broidinsa vaikka niin ehdotin.  

Teatterivalokuvat ovat peräisin Väestöliiton arkistosta.  Tapiola Storyn kuvat on kopioitu  kirjastossa Länsiväylästä  13.5. 1965 ja kopiot skannattu. Siksi laatu on surkea.  Jälkimmäinen ryhmäkuva on skannattu suoraan syyskuun 1993 Länsiväylästä joka minulla oli tallessa.

Kommentoinut Terhi Kiiskinen 11. lokakuu 2011 19:28

Ensimmäisestä kuvasta: keskellä on tosiaan Mikko Kemppinen, blondi on Pico (joka seurusteli Harskun kanssa), hänen edessään on "Pikku-Timppa" eli Timo Kelaranta ja oikealla on Juha Rosma.

 

Seuraavassa kuvassa on vasemmalta Veli-Antti Savolainen, edessä Ilkka Kylävaara, takana Heikki "Liru" Ansa ja oikealla Tiina Valtanen.

 

Sitten on ryhmäkuva, johon palaan kohta - sehän on kahtena melkein samanlaisena versiona. Välissä on kuva lemmenparista ja jengistä. Lemmenpari on siis Satu Rosma ja Pentti Sipilä. Takana jengiläiset vasemmalta oikealle: Ilkka Kylävaara, Heikki Ansa, Juha Rosma ja Heikki Rantanen.

 

Sitten niistä suurista ryhmäkuvista. The Cavern Boysien soittajien vieressä (ja jonkun edessäkin) vasemmalla  Liisa Riikonen ja Liisa Pollari, rillipää vaaleassa puserossa on Rantasen Hessu. Liisa Pollarin (jolla on marimekko) edessä on Tiina Valtanen, sitten Ilkka Kylävaara, Terhi Kiiskinen ja Heikki Ansa. Vasemmalla edessä on Veli-Antti Savolainen, Hannele Neronen, Satu Rosma, Pentti Sipilä, Eeva Rinne, Juha Rosma ja Timo Kelaranta. 

Alemmassa yhteiskuvassa Eeva ja Juha ovat toisinpäin ja Pikku-Timpan kasvot näkyvät paremmin. 

 

Laila Kinnunen oli muuten tosi mutkaton ja kiva ihminen. Hän jutteli meille tytöille lämpimästi ja puhui omastakin elämästään.

 

Toinen tunnettu yhteistyötaho oli Eero ja Jussi and the Boys vai miten se nimi meni. Me esiinnyimme heidän kanssaan televisiossa. Se esiintyminen oli kyllä lähinnä käsi kädessä kävelyä - kysymyksessä oli eräänlainen musiikkivideon alkumuoto.

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot