Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Espoon kaupungin kulttuurilautakunta käsittelee Kino Tapiolan kohtaloa 3.3.2009 kokouksessaan. Kulttuurijohtaja Georg Dolivon ehdotus on seuraava:

Kulttuurilautakunta
03.03.2009

LISTAN ASIANRO 7

Asianro 6820 / 606 / 2008

ELOKUVATEATTERI KINO TAPIOLAN KUNNOSTAMINEN JA TEKNINEN VARUSTAMINEN SEKÄ TOIMINNAN JATKUMISEN VARMISTAMINEN

Esittelijä: kulttuurijohtaja Georg Dolivo

Valmistelija/lisätiedot:
Georg Dolivo, puh. (09) 816 52191
etunimi.sukunimi@espoo.fi

Tausta

Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema 1955 valmistunut Tapiolan elokuvateatteri on keskeinen osa suomalaisen toisen maailmansodan jälkeisen kaupunkisuunnittelun ja arkkitehtuurin historiaa. Lisäksi se on kansainvälisesti merkittävä ja hyvin säilynyt esimerkki aikansa uusista suunnitteluperiaatteista.

Suomen tärkein 1900-luvun kaupunkisuunnittelija Otto-I. Meurman seurasi sotien jälkeistä kaupunkien uudelleenrakentamista ja perehtyi tarkoin etenkin Englannin toimiin. Meurman esitti uusimpia ulkomaisia suunnitelmia Asuntosäätiön toimitusjohtaja Heikki von Hertzenille, ja tätä kautta syntyi Tapiolan puutarhakaupungin itäinen lähiö. Ervi sai suunnitellakseen alueen kaupallisen keskuksen ja siihen liittyviä asuinrakennuksia.

Tapiolan itäisen osa-alueen toiminnallisen keskuksen muodostivat elokuvateatteri ja sen yhteydessä olevat liikerakennukset. Ervin arkkitehtuurille tunnusomainen kevyt tilan ja valon käsittely leimaa elokuvateatteria. Sen toiselta pitkältä sivulta aulatilaan avautuva teatterisali on huomattava esimerkki kyseisen rakennustyypin kehityksessä.

Koska Tapiolan elokuvateatteri suunniteltiin huolellisesti elokuva- ja muita esityksiä varten, on sen muuttaminen muuhun käyttöön lähes mahdotonta ilman, että tällöin menetettäisiin suuri osa niitä arvoja, joita sillä on osana kansallismaisemaksi arvotettua ja kansainvälisesti arkkitehtuurihistorioissa noteerattua sodan jälkeisen suunnittelun monumenttia.

Elokuvateatterin tilanne 2008 - 09

Kino Tapiola toimii kiinteistössä, jonka omistaa kiinteistönhoitoyhtiö Tapiolan Lämpö Oy, joka on antanut tilat vuokralle elokuvatoiminnasta vastanneille teatteriyrittäjille. Kahden viimeisimmän yrittäjän aikana on ilmennyt, että pelkästään lipputuloilla rahoitettu elokuvien esittäminen on mahdotonta. Kesällä 2008 osa elokuvasalin sisäkatosta romahti alas, jolloin kävi ilmi, että kattomateriaalissa käytetyn asbestin takia katto oli kokonaan uusittava. Elokuvateatterin toiminta keskeytyi, mikä kohta kumuloitui tilanteeseen, jossa elokuvayrittäjä ajautui konkurssiin.

Eri tahoilla ryhdyttiin pohtimaan ratkaisua Kino Tapiolan pelastamiseksi ja kaupunkilaiset ottivat kantaa elokuvateatterin pelastamisen puolesta. Tapiolan Lämpö Oy:n toimitusjohtaja ja kaupungin kulttuurijohtaja käynnistivät osaltaan keskustelut tilanteen selvittämiseksi. Tuloksena syntyi ratkaisumalli, jossa Tapiolan Lämpö vastaa tilan saneeraamisesta yhdessä sovittuun varuste- ja laatutasoon, elokuvafestivaali Espoo Ciné vuokraa tilan ja vastaa elokuvien esittämisestä, teatterissa tapahtuvan muun toiminnan koordinoinnista sekä vanhentuneen ja epätarkoituksenmukaisen esitystekniikan ajanmukaistamisesta digitaaliseksi. Tämä muu toiminta muodostuu erilaisista tilaan soveltuvista kulttuuriesityksistä, seminaareista ja kokouksista. Espoon kaupunki myöntää festivaalia ylläpitävälle yhdistykselle vuokratukea saaden vastineeksi kaupunkilaisia palvelevan uudistetun ja aktiivisesti toimivan elokuvateatterin sekä kiintiön salin käyttöajasta kaupungin omia tilaisuuksia ja tapahtumia varten.

Neuvotellun mallin tuloksena toteutuu yhdellä kertaa monta merkittävää asiaa; kulttuurihistoriallisesti arvokas Kino Tapiola kunnostetaan, esitystekniikka nykyaikaistetaan, teatteri säilyy säännöllisesti elokuvia esittävänä kulttuuritilana ja Espoo Ciné kehittyy ainutlaatuiseksi festivaaliksi, jolla on oma elokuvateatteri ja ympärivuotista toimintaa.

Vuoden 2009 toiminta-avustuksia jaettaessa kulttuurilautakunta varasi 50 000 € euroa myöhemmin kohdennettavaksi ja päätettäväksi.


Ehdotus
Kulttuurijohtaja:Kulttuurilautakunta päättää myöntää Espoon Ciné ry:lle 50 000 € elokuvatoiminnan käynnistämiseksi Kino Tapiolassa vuoden 2009 kuluessa.

Katselukerrat: 190

Kommentti

Sinun tulee olla Tapiola 1960-luvulla:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Tapiola 1960-luvulla

Kommentoinut Arja Uusitalo 1. helmikuu 2010 18:29
Ja miltä Kino Tapiola näyttää nyt? Onko vielä tähtien mustavalkoiset kuvat käytävän seinillä? Muistan ne ja pariskunnan jotka pitivät sitä ja tietysti elokuvat joita siellä käytiin joukolla katsomassa viisikymmentäluvulla. Onko se toiminnassa nyt?
Kommentoinut Timi kilpeläinen 31. tammikuu 2010 21:27
Muistan hyvin Kino Tapiolan. Siellä pyöri piirretyt elokuvat, joskus 1960 luvulla. Faija ei antanut fyrkkaa, joten sinne piti hyökätä pummilla. Pariskunta, joka leffaa piti ei varmaan ollut hyvillään.
Äijä varsinkin oli aika äkäinen, mut välillä piti vaihtaa kelaa.
Kommentoinut Arja Uusitalo 10. tammikuu 2010 16:23
Tottakai se on säilytettävä, elokuvateatteri missä näin monet elokuvat lapsuudessani. Se oli tärkeä paikka minulle. Muutama vuosi takaperin kävin poikani kanssa katsomassa siellä jotain elokuvaa ja tunnelma oli aivan sama kuin lapsena, ihanaa, että jotain sentään säilytetään samanlaisena kuin se oli lapsuudessa. Se on tietysti säilytettävä.
Kommentoinut Synnöve Sysikaski 24. huhtikuu 2009 23:12
Olen ollut innokas Kino Tapiolan käyttäjä myös viime vuosina. Jyri Hovila kumppaneineen uudisti
ohjelmistoa ja piti teatterissa Kino Kahvilaa, jossa treffailtiin tuttujen kanssa. Oli tosi ihanaa piipahtaa leffaan kotikulman taakse ex tempore. Paikan sai jonottamatta ja elokuvaa sai katsoa entiseen tapaan kunnon isolta kankaalta. Remontti alkaa kuulemma olla melkein valmis ja odottelenkin innolla uuden toimijan leffatarjontaa.
Kommentoinut Pekka "Peksu" Lankinen 22. huhtikuu 2009 18:31
Muistan nuoruudessani parhaimpana paikkana elokuvateattereista Kino Tapiolan.
Ehdottomasti säilytetettävä kulttuurisesti rikkaana kohteena.
Nimen omaan tuleville sukupolville pitäisi Kino säilyttää hinnalla millä hyvänsä.
On niitä turhempiakin kohteita säilytetty.
Kommentoinut Hannu Tervonen 4. huhtikuu 2009 14:10
Tuo Suvin kysymys asbestista muissakin rakennnuksissa on hyvä. Tietäisiköhän joku siihen vastauksen ?
Kommentoinut Hannu Tervonen 4. huhtikuu 2009 14:09
Kulttuurilautakunta hyväksyi 3.3.2009 pidetyssä kokouksessaan kulttuurijohtajan ehdotuksen yksimielisesti.
Kommentoinut Suvi Kukkavuori (Boudet) 3. huhtikuu 2009 00:29
Hannu, kirjoitit viestisi 1.3 ja kokous oli 3.3. Toivottavasti kaikki tapahtui suunnitelmien mukaisesti. Kino-Tapiola on arvokas rakennus ja Tapiolan alkuperäinen rakennuskanta pitäisi säilyttää, jos ei muuten, niin ainakin tuleville sukupolville.

Sanoit, että elokuvateatterin kattomateriaalissa oli asbestia. Se oli siihen aikaan aika yleinen materiaali. Oliko sitä myös TYK:n ja Tapiolan muiden yleisten rakennusten kattorakenteissa?

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot