Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Keväällä 2004 sain olla mukana Hakalehdon yhteiskoulun viimeisiä päiviä taltioimassa kun koulua purettiin jo vauhdilla. Parhaimmillaan kuvia otettiin luokassa, jonka seinän takana kauhakuormaaja murskasi vanhaa opinahjoa palasiksi.
Olen iloinen siitä, että tuli mentyä paikalla oikeaan aikaan. Sain tallennettua paljon yksityiskohtia koulun rakenteista. Oli kieltämättä nostalgista ja surullistakin kävellä noita käytäviä. Istua auditorion penkillä muistelemassa kuinka pelasin fysiikan opettajaa vastaan 5 kierrosta ristinollaa eli jätkänshakkia. Panoksena oli 2 tunnin jälki-istunto ja mahdollinen käytöksenalennus. Jos voitan, asia pyyhkiytyy pois, jos en, rangaistus tulee voimaan. Voitin. Se kaksoistunti meni koko porukalta peliä seuratessa :)

Kuvat kansiossa: http://tapiola.ning.com/photo/albums/hakalehdon-yhteiskoulun-loppu

T. Esa

Katselukerrat: 992

Kommentti

Sinun tulee olla Tapiola 1960-luvulla:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Tapiola 1960-luvulla

Kommentoinut Suvi Kukkavuori (Boudet) 13. joulukuu 2009 23:17
Kauan poissaasuneena en edes tiennyt, että Hakalehdon koulu on purettu! Minusta se rakennettiin vasta äsken. Muistan kun veljeni, Ilari, sai koulun rakennukselta ensimmäisen kesätyöpaikkansa: hän kantoi sementtisäkkejä 8-tuntia päivässä. Oli kuulemma niin raskasta miesten työtä, ettei tiskivuoroista voinut enää pitää kiinni. Iltaisin hän ihaili peilin edessä laihaan ruhoonsa ilmestyneitä lihaksia. Pikkusiskoa tilanne nauratti - häntä ei.

Väsyneinä, Valion rannasta palatessa, jäimme usein tenniskenttien reunoille seuraamaan pelejä ja heitimme aidan yli lentäneitä palloja takaisin kentälle. Nykyisin, Wimbledonin turnauksen pallon ääniä kuunnellessa, tulee heti ensimmäiseksi mieleen kaikki Tapiolan kentän ympäristön muistot.
Kommentoinut Juha Särkelä 13. joulukuu 2009 00:17
Tämä allaoleva löytyi googlaamalla. Tässä sanotaan ettei historiikkia olisi.

SUOMEN YKSITYISTEN OPPIKOULUJEN DIGITAALINEN MATRIKKELI
Etusivu | Matrikkelin esittely | Koulut nimen mukaan | Koulut perustamisjärjestyksen mukaan
| Luettelot | Tilastot | Lähteet |

Hakalehdon yhteiskoulu (Espoo) 1963-1977
Valokuva: Hakalehdon yhteiskoulun vuosikertomus 1967-1968.
Opetushallituksen arkisto.
Perustamislupa: 25.04.1963 / Hakalehdon yhteiskoulun kannatusyhdistys.
Omistajat: Hakalehdon yhteiskoulun kannatusyhdistys.
Oikeus antaa keskikoulutodistuksia: 15.02.1967
Ylioppilastutkinto-oikeus: 30.01.1970
Tilastoja:
lukuvuosi opettajat oppilaat ylioppilaat
1963/64 11 89 -
1970/71 27 479 12
Erityispiirteitä: Koulu toimi 8-luokkaisena. Espoon kaupungin siirtyessä peruskoulujärjestelmään Hakalehdon yhteiskoulun kannatusyhdistys ei ollut halukas luovuttamaan koulua kunnalle. Syyslukukausi 1977 alkoi kärjistyneessä tilanteessa, kun osa opettajakunnasta aloitti laittoman työnseisauksen 6.9. vauhdittaakseen koulun kunnallistamista. Ongelmat kärjistyivät myös kannatusyhdistyksessä ja 11.10.1976 Espoon kihlakunnanoikeus kumosi kannatusyhdistyksen ylimääräisen kokouksen 8.6.1976 tekemän luovuttautumispäätöksen lainvastaisena. Viikkoa myöhemmin opettajat jäivät lopullisesti pois töistä. Espoon kaupunki järjesti Hakalehdon koulusta eronneille opettajille uudet työtilat Tapiolan yhteiskoulun yhteyteen "Hakan-Olarin" koulun nimellä. Noin 580 oppilasta seurasi opettajia ja 74 oppilasta jäi Hakalehdon kouluun. Eronneiden opettajien tilalle tuli 15 uutta, jotka opettivat lukuvuoden loppuun saakka. Espoon kaupunki ei antanut lukukausi- eikä ruokailumaksutukea kevätlukukaudelle kouluun jääneille. Kannatusyhdistys myi myöhemmin koulutalon yksityiselle yhdistykselle, joka edelleen vuokrasi koulun Espoon kaupungille Etelä-Tapiolan yläasteen ja Etelä-Tapiolan lukion käyttöön.
Toiminnan päättyminen yksityisenä kouluna: LAK 31.05.1977
Koulun rehtorit: 1963-1973 Olavi Bonsdorff, 1973-1977 Pentti Huttunen.
Koulurakennukset: Koulu aloitti toimintansa Westendin tennisopistossa. Syksyllä 1965 koulu muutti uuteen koulurakennukseen Hakamaantien päähän. Rakennusta laajennettiin 1967.
Koulua koskevat julkaisut:
Ei ole.
Kommentoinut mika pantzar 12. joulukuu 2009 21:32
Minä taas muistan Westendin tenniskenttien lopun. Olin pelaamassa kaverini Pekka Immosen kanssa, kun kesken tunnin kentällemme tuli kaksi mittamiestä - ja siihe jäi pelimme. Se oli joskus n. 1970. Paikalle rakennettiin joukko rumia rakennuksia mm. verovirasto. Minulla on vielä tallessa kentän 1 kyltti ja kasa dioja juuri ennen kenttien purkamista. Aikoinaan Westendistä piti tulla urheilullinen asuinalue ja tenniskentät sinne saatiin. Golfkentän piti tulla Merituulen tien eteläpuolelle, ja tästä suunnitelmasta on yhä jäljellä Westendin Golfpolku. Tapiolan koulujien historia ansaitsisi oman tutkimuksensa. Koulutus oli Tapiolan ytimessä ja esimerkiksi Pohjois-Tapiolan Yhteikoulun ja Tapiolan yhteiskoulun historiikit ovat tästä näkökulmasta kiinnostavaa luettavaa. Onkohan Hakalehdosta kirjoitettu mitään historiikkiä.
Kommentoinut Juha Särkelä 11. joulukuu 2009 23:39
Kiitos Esa kuvista, jotka katsoin ensin. Mutta onko kenelläkään kuvia siitä ajasta, kun Hakalehdon yhteiskoulu toimi Westenendin tennishalleissa. Tai luokat eivät tietenkään olleet halleissa. Urheilutunnit sen sijaan pidettiin suuressa tennishallissa. Olisi mukavaa, jos jollakulla olisi kuvia ko. ajasta.

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot