Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Pekka Ihalainen
  • Mies
  • Espoo Tuomarila
  • Suomi
Jaa Facebookissa Jaa

Pekka Ihalainen:n ystävät

  • Markku Lehto
  • Raimo Tuohimetsä
  • Helena Sjöberg s. Ihalainen
  • jarmo (jani) helovuori
  • Pekka "Peksu" Lankinen

Pekka Ihalainen:n ryhmät

 

Pekka Ihalainen:n sivu

Profiilitiedot

Entinen kotikatu Tapiolassa
Iltaruskontie
Asuinvuodet Tapiolassa
1960 - 1963 ja 1966 - 1983
Koulut Tapiolassa
Jousenkaaren kansakoulu Tapiolan yhteiskoulu

Tapiolasta kajahtaa

Tapiolaan tultiin Stadista, Vaasankadulta, v -60, silloin kun 'Stadi muutti Tapiolaan'. Tultiin tukalasta ahtaudesta ensimmäiseen kunnon perheasuntoon, kuten monet muutkin nuoret ja dynaamiset insinööri- toimihenkilö- ja työläisperheet. Ei ollut Länsiväylää, oli pimeä ja kapea Jorvaksentie, kuraa ja työmaata joka puolella. Ei myöskään ollut lasikylkistä keskustaa, oli uhkea keskustorni, jonka huipun valokuutiosta väitettiin tulevaisuudessa voitavan lukea uutisia. Uusi koti oli puistoisen metsän katveessa, toisin kuin Vaasankadun himppe, josta vastapäiseen talonseinään oli alle kivenheiton matka.

Noin kaksi tuntia muuttoauton saapumisesta oli ensimmäinen kaveripiiri jo muodostunut. Iltaruskontien pihalla parveili Jukkaa, Pekkaa, Jyrkiä, Timoa ja Seppoa, joista kukin kilvan osallistui kuormasta purettujen kamppeiden kantamiseen, kaikki tietysti voimiensa mukaan. Kunkin meistä vietyä kantamuksensa sisään alkoi leikki. Ensimmäisiä askareita olivat kuivanmaan onkiminen pihalla lojuvilta isoilta kiviltä, risumajan kyhääminen piharyteikköön, atomipommin rakentaminen hiekasta ja tikuista sekä 'laboratorion' perustaminen johonkin pihan hiekkapoteroon (jonkun faija lie ollut jossain labrassa duunissa). Oltiin siis noin viisivuotiaita, mutta jo vahvasti ja innolla rakentamassa tätä maailmaa omalla mikropanoksellamme. Varmaan tämä sama ennakkoluuloton ja yhteisöllinen tapa toimia muokkasi meitä Tapiolan silloisia kakaroita tulevaa elämää varten, muokkasi oikein hyödyllisellä tavalla.

Elämä Tapiolassa pyöri lasten kannalta hienosti, ja varmaan aikuistenkin. Hiihtämään päästiin suoraan takaovelta. Metsiä, pusikoita ja vallihautoja riitti leikkiin kuin leikkiin ja kavereita oli kasapäin. Elämä oli kuin uudisasukkailla, yhteisöllistä ja turvallista. Pienehköjen asuntojen lapsilaumat kohtasivat pihan touhuissa, aina oli porukkaa pihalla, kun sinne nenänsä työnsi ja aina jostain ikkunasta joku vanhemmista seurasi pelin kulkua. Telkkaria joko ei ollut tai sieltä ei tullut ohjelmaa. Itse keksittiin leikkimme ja huvituksemme, luovaa toimintaa siis. Hyödyksi ovat silloin opitut keksimisen taidot olleet myöhemminkin.

Lapsia oli paljon ja ikäluokat sen vuoksi melko ahdasrajaiset. Ikävuosi sinne tänne ei vielä mitään merkinnyt, mutta jo useamman vuoden ikäero jakoi meidät lapset omiin joukkueisiimme ja omiin touhuihimme. Erimielisyyksiä ei välttämättä ollut, mutta isommilla oli isompien touhut ja vastaavasti muilla omansa. Jos lumilinnassa vedettiin röökiä, niin pikkujätkillä ei sinne ollut asiaa. Majanrakentaminen tehtiin aina jollain kokoonpanolla, eikä siihen tuotteeseen kovin helposti muilla ollut käyttöoikeutta. Sama koski mäkiautoja ja muita kimppavehkeitä. Mutta minkäänlaista jengiytymistä tai 'seuraa johtajaa' - juttuja ei tapahtunut. Totuttiin siis jo lapsena moniarvoisuuden maailmaan.

Huh, juttua riittäisi vaikka kuinka :-))

PI alias Speedy

 

Kommenttitaulu (9 kommenttia)

Sinun tulee olla Tapiola 1960-luvulla:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Tapiola 1960-luvulla

31. heinäkuu 2015 kello 17:49 Pekka Salmi sanoi...

Moi Speedy/Pekka,

Hauska kuulla sinusta! Olen tosiaan yksi niistä kuudesta Pekasta TYKin luokallamme. Liian vähän on tullut pidettyä yhteyttä koulukavereiden kanssa - mainiota että tällainen sivusto on perustettu, joskaan luokkalaisiamme ei näytä juuri olevan mukana. Samasta talosta Menninkäisentiellä on jokunen.

Asustelen nykyisin Turussa, mutta aina joskus tulee käytyä siellä idässä Espoon-Helsingin suunnallakin. Kolme tytärtä ovat jo aikuisiässä. Teen tutkijan hommia Luonnonvarakeskuksessa.

terv.  Pekka (S.)

15. joulukuu 2014 kello 20:47 Juha Lappi sanoi...

Morjens Pekka. Mahdatko ees muistaa mua, mutta siskojes kanssa olin enemmän messissä mukana. 

23. maaliskuu 2014 kello 23:50 Pekka Mesimäki sanoi...

Moi, nyt vasta löysin viestisi. Tällä sivutolla ei ole juuri tullut käytyä. Mitenkäs muuten hurisee?

t. Pekka Mesimäki

12. maaliskuu 2013 kello 21:04 Raimo Tuohimetsä sanoi...

Wou jopas ootkin mainion emännän löytänyt. Me ollaan menossa Annelin kanssa roksulla toukokuun lopulla Kroatiaan. Suostuu onneksi vielä  istuskelemaan  kyydissä. Elokuussa  Muurmanskiin trumppapappojen kanssa. 

Asutaan edelleen vuosaaressa. Kyll se sieltä kesän jossain vaiheessa tuuppaa.

12. maaliskuu 2013 kello 15:56 Raimo Tuohimetsä sanoi...

Moro mopomies Ihalainen!

Hauska nähdä miehen virne pitkästä aikaa. Aika lepsua on ollut yhteydenpito viim. 20v aikana. Mulla vaihtui japsi-ikiliikkuja  brittipyörään, sulla taitaa olla käynyt päinvastoin?

Kun hanget hieman laskettuu päräytetään johonkin sumpille?

Raimo

11. joulukuu 2009 kello 10:26 Matti Puttonen sanoi...
Jou män, näin se menee, kiitos huomautuksesta. Täytyy olla alan miehii että muistaa noinkin vanhoja!
24. marraskuu 2009 kello 22:54 Jouko Hannus sanoi...
Terve taas Speedy. Mukava kuulla kuulumiset! Itse asun tällä hetkellä Helsingin keskustassa, mutta runsaan vuoden jakson ilmeisesti taas takaisin Espoossa Koukkuniemenrannassa. Tyttäriä on kolme, Susanna 28v ja Annika 24v ensimmäisestä liitosta, Sonja 19v toisesta. Ehkä tiedätkin että Kasasen Karin kanssa ollaan yhdessä konsultointi- ja valmennusbusineksessa. Karin ohella Pakkia tulee nähtyä aika usein, muita vanhoja kamuja harvemmin. Tsemppiä, Jokke
23. marraskuu 2009 kello 18:30 Pekka "Peksu" Lankinen sanoi...
Morjens Spiidy. Sinäkin löysit tänne paheiden pesään.
Milloin Bisselle ja vähän rupattelemaan ja mihin?
Olaan yhteydessä.
Terv. Pexu
23. marraskuu 2009 kello 16:46 Jouko Hannus sanoi...
Terve Speedy! Mitä sulle nykyään kuuluu ? t Jokke
 
 
 

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot