Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Hannu Tervonen
 • Mies
 • Kirkkonummi, Masala
 • Suomi
Jaa Facebookissa Jaa

Hannu Tervonen:n ystävät

 • Olli Laine
 • Raija Kaisjoki-Rojas
 • Matti Pertti Juhani (Jussi) Topp
 • Jone Takamäki
 • Ira Stiller os. Kantor
 • Batu Karasar
 • Matti Antti Kalevi Kajas
 • Markku Jalmari Kivinen
 • Maarit Kerojärvi
 • Eva Kakko, os. Saarnijoki
 • Marja Savisaari (nyk.Koskenalho)
 • Leif Beilinson
 • Suvi Kukkavuori (Boudet)
 • Pirkko Nissinen
 • Synnöve Sysikaski

Hannu Tervonen:n ryhmät

Jäsenen Hannu Tervonen keskustelut

Adressi Tapiolan kansallismaiseman puolesta
6 vastausta 

Aloitti tämän keskustelun. Viimeisin vastaus jäseneltä Jorma A. A. Mikkonen Tammi 25, 2011.

Ning lopettaa ilmaisen verkkoalustan tarjonnan !
15 vastausta 

Aloitti tämän keskustelun. Viimeisin vastaus jäseneltä Pirkko Nissinen Heinä 20, 2010.

Juha Juutilainen in memoriam
1 vastaus 

Aloitti tämän keskustelun. Viimeisin vastaus jäseneltä Elina Juutilainen Majakari Huhti 24, 2010.

 

Hannu Tervosen oma sivu

Profiilitiedot

Entinen kotikatu Tapiolassa
Kelohongantie
Asuinvuodet Tapiolassa
1960-74
Koulut Tapiolassa
Aarnivalkean kansakoulu, Jousenkaaren kansakoulu, Tapiolan yhteiskoulu

Muutto Tapiolaan

Muutin keväällä 1960 Meilahdesta kahden nuorimman sisareni Hannelen ja Soilen kanssa, vanhempieni ja isoisäni mukana Tapiolaan, uudenuutukaiseen, arkkitehti Veikko Malmion suunnittelemaan aravarivitaloon. Äiti oli todennut isälleni, että nyt on taidettu muuttaa keskelle metsää, niin kaukana Helsingistä Espoon pitäjän uusi lähiö vanhempieni mielissä sijaitsi.

Ei minkäänkaista kauppaa eikä kouluja vielä lähituntumassa.Jousenkaaren kansakoulu (aluksi Metsolan kansakoulu) eikä Oravannahkatorin liiketilat olleet vielä valmistuneet. Elintarvikkeet haettiin kävellen, lastenvaunuilla tai polkupyörällä Kaskenkaatajantien Elannosta, sillä vain harvalla perheellä oli silloin auto. Aarnivalkean kansakoulu oli lähin opinahjo, ja kouluunkin mentiin tietysti kävellen tai pyörällä. Helsinkiin kulkevan linjurin päätepysäkki oli kuitenkin Oravannnahkatorilla, mikä oli hieno juttu.

Naapurin lapsiin tutustuttiin melkein välittömasti ja siitä alkoi aktiivinen toiminta ja kaveruus, joiden monet muistot ovat jääneet mieleen.

Katso sivuani Tapiola 1960-luvulla
Työelämäni löytyy Linkedinin sivultaHannu Tervonen:n kuvat

 • Lisää kuvia
 • Näytä kaikki

Hannu Tervonen:n blogi

Bändimusaa Paratiisista

Monien meidän ystävämme, koulukaverimme,Tapiolan poika, näkijä ja kokija, valokuvataiteilija Timo Kelaranta on kirjoittanut kirjan "Paratiisi", jossa hän pohtii muusikon silmin 1970-luvun henkeä, elämänarvoja ja valintoja, ihmisen paikkaa kansalaisena.

Liitteenä on Teppo Kulmalan Keskisuomalaisessa julkaistu arvio Timon kirjasta.…Jatka

Lähetetty 18. marraskuu 2009 kello 15:30 — 2 kommenttia

Englanninkielinen esittelyfilmi 1960-luvun Tapiolasta

löytyy YouTuben sivustolta. Vajaan 8 minuutin pituisen filmin käsikirjoituksen on tehnyt Heikki von Herzen ja Uolevi Itkonen, musiikki on Pertti Lasasen ja ohjaus Erkko Kivikosken. Filmin nettiversio on aika heikkolaatuinen, toivottavasti olisi jostain saatavilla selkeämpi, tarkempi versio.

Filmiin pääset käsiksi TÄSTÄ.

Lähetetty 30. toukokuu 2009 kello 21:00 — 4 kommenttia

Bilehirmuja ja janojuomia

Tapiolassa bileiden järjestäminen oli suosittua nuorison keskuudessa 1960-luvulla. Yleistä ”juhlintaa” harrastettiin tietenkin vallareilla ja pikku metsässä nykyisen Sokoksen ja Stockmannin kohdalla. Erilaiset jengit viettivät myös omia kekkereitään. Ainakin partiomajojen ympärillä pyöri oma porukkansa, myös urheilukentän vieressä hylätyn sepelimyllyn kupeessa sai nauttia kesästä, kavereista ja humalluttavista juomista. Alkoholin ongelmat näkyivät tietysti Tapiolassakin.… Jatka

Lähetetty 21. toukokuu 2009 kello 11:30 — 4 kommenttia

Verkkoyhteisön jäsenprofiilia

”Tapiola 1960-luvulla” sivustolla on jäseniä tällä hetkellä (16.05.2009) 114 henkilöä, tosin eräs henkilö ilmeisesti tuplasti. Miehiä ja naisia on lähes yhtä paljon, naisia 56 kappaletta ja miehiä 58 kappaletta. Valtaosa porukasta asuu edelleen Espoossa ja pääkaupunkiseudulla. Tapiolassa asuu vielä 14 henkilöä. Uuden asuinmaan on löytänyt 4 henkilöä Italiasta, yksi Yhdysvalloista, yksi Iso-Britanniasta ja yksi Ranskasta.Suuri joukko on syntynyt 1950-luvun alkupuolelle, mutta mukana… Jatka

Lähetetty 16. toukokuu 2009 kello 16:00 — 2 kommenttia

Leikkikehästä betonijumalien kimppuunMeidän vanhojen tapiolalaisten tuttu ja monien hyvä ystävä Markku Kivinen on kirjoittanut esikoisromaaninsa Betonijumalia, jossa hän kuvaa upeasti tapiolaisten nuorten tunnelmia ja toimintaa 1950 - 1970 luvuilla. Kirja on ilmeisesti yksi Helsingin Sanomien syksyn esikoiskirjailijoiden kirjallisuuspalkintoehdokkaista.Markku Kivisen Tapiolaa koskevan mielenkiintoisen haastattelun löydätte tämän päivän 16. toukokuuta 2009… Jatka

Lähetetty 16. toukokuu 2009 kello 08:00 — 3 kommenttia

Kommenttitaulu (20 kommenttia)

Sinun tulee olla Tapiola 1960-luvulla:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Tapiola 1960-luvulla

9. maaliskuu 2013 kello 21:22 Markku Lehto sanoi...

Tervehdys Hannu

Kiitos sinulle, kun olet luonut nämä sivut. En heti muistanut sinua, mutta sitten "kolahti", kun näin tuon teidän rivitalon pihalta otetun kuvan.  Teidän naapurissa , muistaakseni kuvan ottosuunnasta vasempaan, asuiva Juutiset, joidenka Juhan kanssa leikittiin kaikenlaista.  Sinutkin muistan hyvin siellä mukana pyörineen.  Jäi mieleen kerran "tepponen", jonka teimme työtöille: Kaivettiin teidän talon lähelle hiekkaan iso monttu ja peitettiin se sitten, niin ettei sitä huomannut.  Houkuteltiin tytöt leikkimään sen päälle ja meidän poikien riemuksi työtöt putosi siihen salakuoppaan.  No kai siitäkin tuli sitten palautetta. Muita poikia teidän taloyhtiöstä muistan Markus Mandelinin, joka asui siinä teidän rivarin yläpuolella poikittain olleessa rivarissa. Itse asuin mäen päällä Kelohongantie 14:ssa.  Siinä asuivat täältä löytämäni kaverit Asser Lindhom ja Jouni "Takamäki". Terveisiä hellekin jo huomaavat tämän.

2. elokuu 2011 kello 23:53 Tiina Marjatta Suuronen sanoi...

hannnu, ei nyt oikein ole selvää mutta onko siskosin nimeltään hannele

Olitko itse vallreIlla? Kyseleen Tiina(riistapolku 1 c  35 9

14. heinäkuu 2011 kello 19:29 Matti Pertti Juhani (Jussi) Topp sanoi...

Moi Hannu!

Olen nyt kotiutunut näille sivuille, viimeisenä meidän sisaruksista. Olen saanut yhteyden moniin vanhoihin kavereihin, näiden sivujen ansiosta, kiitos sinulle.

Yritän lokakuussa päästä vihtoriin tapaamaan vanhoja kavereita, en ole aikaisemmin ollut näissä bileissä.

Ehkä nähdään, jos tulet paikalle.

Terv. Jussi T

22. joulukuu 2010 kello 10:21 Arja Uusitalo sanoi...

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta ja kiitokset Tapiola-sivuston pitämisestä elossa.

Siitä on ollut iloa monta kertaa menneen vuoden aikana.

Arja Uusitalo

27. syyskuu 2010 kello 11:12 Jone Takamäki sanoi...
Terve,Hannu!Muistan sinut hyvin Kelohongantieltä!Asuin ylempänä,Kelohongantie 14:sta,sinisessä kerrostalossa.Soilenkin muistan hyvin,taidettiin olla samalla luokallakin Jousenkaaressa.Hienoa,että olet perustanut tämän sivuston ja aivan loistavia kuvia kertynyt jäseniltä...tulee jopa hajut,äänet jne.mieleen!T:Jone
26. heinäkuu 2010 kello 07:48 Lauri Vuorinen sanoi...
Moi
Niinpä, olisi tietty heti pitänyt älytä kaittaa jengikin mukaan kuvatekstiin. Porukka oli Kontiot tai jotain sinne päin, Kontiontien poikia siinä porukassa kuitenkin oli. Muistatko mitä muita jengejä oli, Nallenpolun jengi ja Kaskenkaatajat, mitä vielä?
Hyvää kesän jatkoa, vaikka just nyt ukkonen paukkuu ja vodaa tulee kuin aisaa :)
13. toukokuu 2010 kello 01:46 Kari Kajakka sanoi...
Katsoin videon "Tapiolassa jouluna 1956" (Hannele Vuorensola), joka päättyi luisteluun Otsolahdella. Siinä esiintyvät lopussa veljeni Timo Kajakka vasemmalla, ja minä oikealla loppukuvassa. Meillä on uudet lippalakit päässämme, jotka saimme samana jouluna. Pysäytin kuvan, ja varmistuin henkilöistä. Asuimme silloin Kontiontiellä. Ps. Sisaresi Soile hoiti Timon esikoista Maijaa useampana vuonna Soilen ollessa n. 14 vuotias. Soilelle terkut myös minulta. T. Kari Kajakka
7. huhtikuu 2010 kello 11:58 Hannele Vuorensola os. Partiala sanoi...
Hei Hannu.

Kiitos sinulle näistä sivuista. Ovat kyllä erittäin mielenkiintoiset. Olisi isänikin varmasti iloinen, kun näin monet saavat katsella hänen ottamiaan kuvia ja filmejä.
Terveisin Hannele Vuorensola
17. maaliskuu 2010 kello 19:52 Hannu Tervonen sanoi...
Tässä Sinikka Englishin os. Ketolan tervehdys vanhoille tapiolalaisille Yhdysvalloista:

Hei Hannu,

Kiitos viestistasi!! Arvaa vaan, olinko iloinen, kun vanha lukiokaveri tanaan lahetti linkin.
Heti piti tutkia se ja tuli lahes koti-ikava! Hienon hieno asia, etta olet jarjestellyt tallaista.

Kuten sanoit itsekin, Tapiola on aina ollut erittain tarkea osa elamaamme ja aina tulee olemaan. Itse olen syntyisin Hagalundin Kartanosta, jonka omistaja Arne Grahn, pikku hiljaa myi maitaan ja siitapa Tapiola onkin saanut oikeastaan alkunsa. Olen syntynyt vuonna 54, ja muistan, kun pikkulikkana viela ratsasteltiin Hagalundin hevosia ilman satuloita, riimut paassa, pitkin metsapolkuja Otsolahden rantaan. Valilla piti aina availla seivas-portteja. Samoin tulee muistiin, kun isan kanssa haettiin hiekkakuopalta hevosrattailla santaa. Siita kuopasta sitten syntyi Keskusallas! Ajat ovat muuttuneet ja Tapiola on kasvanut hurjasti, mutta on edelleen yhta rakas. Onneksi olen voinut usein kayda "kotona" ja aina on yhta kodikas tunnelma. Harmi vaan, kun vanhoja kavereita nakyy aina vaan harvemmin.

Lukiovuosina muutimme Louhentielle, josta sitten vuonna 75 lahdin tyon parissa Yhdysvaltoihin, ensin Chicagoon, sielta Michiganiin ja nyt olen asunut runsaat 4 vuotta Virginiassa, aivan Washington DC:n kainalossa. Ihanaa ja mielenkiintoista seutua, paljon nakemista ja tekemista. Viime vuonna kavin Suomessa kaksi kertaa, ilmeisesti tulen taas loppuvuodesta kaymaan.

Oikein iloista kevaan odotusta Sinulle ja kaikille tapiolalaisille. Yritan loytaa jotain vanhoja kuvia, joten voin liittaa ne sivuillesi.

Monin terveisin,

Sinikka
17. maaliskuu 2010 kello 11:44 Arja Uusitalo sanoi...
Hei Hannu,
ajattelin kysyä, tiedätkö muista Tapiolaa kuvanneista tai sieltä kotoisin olleista kirjailijoista, siis näistä 60-lukulaisista? Olen lukenut Timon kirjan ja hankin Markun opuksen ensi tilassa. Olisi hauskaa lukea tekstiä meidän 60-luvultamme Tapiolasta.
21. helmikuu 2010 kello 15:14 Hannu Tervonen sanoi...
Tervehdys

Tuo yksityisyyden suoja on tällaisissa sosiaalisissa yhteisöissä aika monitahoinen kysymys, vrt muut sosiaaliset yhteisöt verkossa ja niiden "julkaisupolitiikka".

Tämän tekee vaikeaksi vielä se, että kyseessä on vanhat valokuvat. Ja miten suhtaudutaan esimerkiksi luokkakuviin, joissa on paljon porukkaa. On tietysti vaikeää löytää ihmisistä , jos nimeä ei mainita ja kuvaa ei ole.


Kyse on tietysti myös kuvan "luonteesta". millainen kuva on.


Minusta tilannetta on harkittava tapauskohtaisesti silloin, jos joku esimerkiksi vaatii jonkun sellaisen kuvan poistamista, jossa hän esiintyy. Tällaisia vaatimuksia ei toistaiseksi ole ollut.

Hannu täällä
18. marraskuu 2009 kello 19:28 Esa Kivivuori sanoi...
Hei,

Löysin suurimman osan nimistä Hakalehdon YK:n 4A-luokan kuvaan.

T. Esa
12. elokuu 2009 kello 11:11 Martti Seppälä sanoi...
Joo. Olisihan se pitänyt muistaa! Ajauduin vain muuten rakennustaiteen sivuille ja en muistanut enkä huomannut pikaisesti sivustoasi selatessa linkkiä. Sori vaan.
11. elokuu 2009 kello 10:29 Martti Seppälä sanoi...
Hei Hannu, kävin Suomen rakennustaiteen museon mielenkiintoisella sivulla, jossa on paljon asiaa Tapiolan alueen alkuajan alueista ja taloyhtiöstä muutamine kuvineen . Osoite on
http://www.mfa.fi/tapiola
En ainakaan pikaisesti huomannut, että sinne olisi linkityksiä.
20. heinäkuu 2009 kello 12:38 Matti Antti Kalevi Kajas sanoi...
Moi, Hannu - mailasin sullu siihen not reply - osoitteeseen. Siis, sain Markulta infon tähän. Tunnuskuvakin löytyi galleriasta - se on otettu Kööpenhaminassa. Mutta, poistin joitain vastauksia rististä. Saako niitä enää takaisin? terv. Matti
8. heinäkuu 2009 kello 19:34 Juha Juutilainen sanoi...
Terve, kiitos avusta.

En tajunnut kurkata Oravannahkatorin jengin sivulta uudestaan. Lähinnä siksi kysyin että vierelläsi seissyt kaveri muistutti erehdyttävästi minua.

Olisi ollut luomi vasemmalla puolella ylähuulta kuvasta katsoen ja sitä ei löytynyt. Poistettin vasta ennenkuin parta alkoi kasvaa...Tarkistin vanhoista luokkakuvista.

Minulla on täysi sarja noita luokkakuvia Aarnivalkean koulun 1. luokasta Pohjois-Tapiolan yhteiskoulun 5.luokkaan valmiiksi skannattuna. täytyy viikonloppuna vähän erotella kun on parikin kuvaa yhdessä skannissa.

Kohtahan tässä on ihan koukussa, emäntäkin alkaa viritellä omaa sivua.
4. heinäkuu 2009 kello 10:36 Maarit Kerojärvi sanoi...
Hei Hannu, tànààn vasta tajusin ettà meillà kaikilla on myòs mahdollisuus chat-yhteyteen. Vàlillà huomasin pienen vihreàn lipun jossa luki chat ja yritin napsauttaa sità mutta mitààn ei tapahtunut. No vasta tànààn jotenkin silmiini osui chat-otsikko. Kiva tietàà, vaikka en minà mikààn ammatti-chattaaja ole niin silti mukava vaihtoehto. Ihana huomata kuinka porukka kasvaa koko ajan... Onko sinulla tavoite?
3. heinäkuu 2009 kello 10:54 Juha Juutilainen sanoi...
Terve Hannu.

Joskus näin kuvan missä oli aseenkäsittelyn esittelyä vanhalla hiekkakuopalla, nykyisen keskusaltaan paikalla. Muistatko kavereita jotka oli uimahousuissaan vieressäsi. Muisti edelleen palailee pätkittäin eli sivustosi tekee tehtävänsä.

En jostain syystä onnistunut löytämään tätä kuvaa enää sivustolta. Voisitko laittaa sen suoraan meiliini juha.juutilainen@sci.fi

Hyvää kesän jatkoa!

P.S. Markku Kivinen tuskin muistaa minua, mutta veljensä Mikko varmasti.
Mikko kosi 6 vuotiaana vaimoani Merviä ja toi huomenlahjaksi äitinsä korulippaan.

Kaikki meni hyvin kunnes Lahja Kivinen tuli soittamaan ovikelloa ja kertoi Mervin äidille että nyt nämä meidän lapset on sitten päättäneet lyödä hynttyyt yhteen. Hänellä olisi kuitenkin yksi iltameno mihin tarvitsisi yhden korun.

Pienen sekaannuksen jälkeen Lahja sai korunsa takaisin mitkä Mervi oli piilottanut sänkynsä alle, ja antoi yhden sydämen muotoisen hänelle muistoksi. Upea ihminen.
4. kesäkuu 2009 kello 23:21 Meri Kajanne sanoi...
Hei taas!
Osaamisesta on edelleen kysymys,eli taisin vähän sössiä.Tarkoitus oli laittaa tänne näytille yksi toinen linkki,jonka löysin jo aikaa sitten vahingossa,mutta menikin suoraan samaiseen blogiin.Katsoisitko ja poistaisit ainakin turhat jorinat.Jos asia ok, saanee jäädä.Omista kuvista sen verran,että mitään välineitä tms. minulla ei ole,osaamisesta puhumattakaan.Jäsenissä on yksi minun ripariaikainen tuttu,jonka olen kuullut tekevän työkseen jotakin kuvien kanssa.Voisin häneltäkin mahdollisesti pyytää apua,mutta pidän myös sinun lupauksesi auttamisesta mielessäni.Palaillaan asiaan.
t. Meri
2. kesäkuu 2009 kello 01:04 Meri Kajanne sanoi...
http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=73&t=&a=3311
Hei Hannu!
Ensimmäiseksi kiitos tämän sivuston aloittamisesta.
Toisekseen luettuani englannin kielisen esittelyn tuli mieleen voisiko tuon yllä olevan linkin myös laittaa jakoon.Se kertoo lähinnä Pihkapolun rakentamisesta,mutta on myös oivallista ajankuvaa.
Kolmanneksi minulla olisi jonkin verran valokuvia,negoja ja dioja 50- ja 60-luvuilta sekä erilaisia valokuvia kouluajoilta (valitettavasti isän kaitafilmit ovat kateissa,esim kun oltiin maaottelukävelyssä - en tiedä muistatko sellaista).Ongelma vain on se, että minulla ei ole taitoa saati välineitä laittaa niistä mitään tänne sivuille.
Nyt täytyy toivoa että edes tämä tulee perille.Töistä jo yritin mutta siellä taisivat estosysteemit toimia tehokkaasti tai sitten en vain osannut.
Terveisin Meri Kajanne
 
 
 

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot