Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Oravannahkatorin jengi

Tiedot

Oravannahkatorin jengi

Kelohongantien, Riistapolun, Naavakalliontien,Tornitasojen, Elannon ja Talouskaupan ympäristön lapset ja nuoret

Sijainti: Oravannahkatori
Jäsenet: 74
Uusimmat tapahtumat: Tammi 13, 2016

Kelohongantie 8:n ja 10:n lapset


Kevättalvi 1961

Oravannahkatorin kupeessa asusti suuri joukko lapsiperheitä. Lapset muodostivat omia kaveripiirejään, jotka kehittelivät oma-aloitteisesti erilaisia, leikkejä, urheilu ja tietokilpailuja.

Kelohongantie 8:n ja 10:n porukat toimivat usein yhdessä, koska lapset olivat suhteelllisen samanikäisiä. Näissä rivitaloissa asustivat 1960-luvun alkupuolella muistini mukaan seuraavat lapset:

Kelohongantie 8 (Mäntyrivi)
A Kukkavuori Ilari ja Suvi, B Houttu Pekka ja Maija, C Tervonen Hannu, Hannele ja Soile D Juutinen Lassi ja Juha, E Ylänen Kristiina ja Kari, F Säntti Risto ja Teemu, G Topp Erkki, Jussi, Antero, Ulla ja Pekka

Kelohongantie 10 (Honkarivi)
A Stenros Anne, Manne ja Janne, B Hiekkasalmi Jouko, Kristiina ja Vesa, C Ritvanen Anna-Riitta (Ansku), Pekka ja Jussi, D Nivanka Eevi ja Leena E Mandelin Markus, Kaj ja Kim, F Valjus Irmeli (Immu), Anitta (Nitta) ja Juha, G Seppä Antti ja Ursula, H Jansson Jutta, I Lindroos Helena, Harri, Henri ja Tomi.

Missähän porukka nyt on ja mitä mahtaavat puuhailla ? Ja mitähän muistoja on jäänyt mieleen Tapiolan touhuista ?

Keskustelufoorumi

Koulumatka ja sen hidasteet 3 vastausta 

Aloittaja: Hannu Tervonen. Viimeisin vastaus jäseneltä Liisa Ryytty Elo 3, 2014.

Oravannahkatorin kuvaus 5 vastausta 

Aloittaja: Hannu Tervonen. Viimeisin vastaus jäseneltä Markku Lehto Elo 3, 2014.

Kadonnut karkkimaailma 10 vastausta 

Aloittaja: Hannu Tervonen. Viimeisin vastaus jäseneltä Markku Lehto Elo 3, 2014.

Tornitaso 7 1 vastaus 

Aloittaja: Veli-Matti Tarvainen "Pupi". Viimeisin vastaus jäseneltä Pekka Tapio Ikonen Elo 1, 2011.

Näköradion ihmeet 6 vastausta 

Aloittaja: Hannu Tervonen. Viimeisin vastaus jäseneltä Liisa Ryytty Touko 17, 2011.

Pyhäkoulu 1 vastaus 

Aloittaja: Anni Aaltonen. Viimeisin vastaus jäseneltä Suvi Kukkavuori (Boudet) Touko 24, 2010.

Leikkejä, pelaamista, urheilua ja leireilyä 1 vastaus 

Aloittaja: Hannu Tervonen. Viimeisin vastaus jäseneltä Suvi Kukkavuori (Boudet) Helmi 20, 2009.

Lelukasojen keskellä

Aloittaja: Hannu Tervonen Helmi 15, 2009.

Lautapeliriippuvuus

Aloittaja: Hannu Tervonen Helmi 7, 2009.

Keräily-, askartelu- ja lukuvimma

Aloittaja: Hannu Tervonen Tammi 29, 2009.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Oravannahkatorin jengi:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Pekka Ihalainen 25. maaliskuu 2013 00:50

Jamalaisen pojat olivat Seppo ja Harri. Seppoa kutsuttiin painonnnostaja-Jamalaiseksi ja hän oli raivoraitis. Harri ei sitä ollut ja hänen kutsumanimensä oli jotain siihen liittyvää. Seppo oli 70-luvulla duunissa Suomenojalla, Maansähkö Oy:ssä ja ajeli Tunturi-mopolla, jossa oli valtavat valkoiset sivulaukut. Hän oli myös silloin tällöin siinä snagarissa mutsinsa apuna myymässä. Taisi siinä torilla olla Jamalaisella jädekiskakin, kun rouva kerran voihki varkaiden tyhjentäneen jäätelövaraston ja paiskoneen varastamansa paketit katuun. Myöhemmin Seppo jakoi vuosikaudet Hesaria, asui Tornitasolla ja ajoi punaisella Warrella. Harrin vaiheista ei ole sen tarkempaa tietoa. Tietääkseni Jamalaiset asuivat aiemmin entisellä Jalmarintiellä, nykyisellä Sateetiellä, ja itse vanha Jamalainen oli siellä niiden tornitalojen talkkarina.  

Kommentoinut Minna Tuovinen ent Toivanen 23. maaliskuu 2013 07:24

Jäämäki oli Kuolemankurvi ainakin meikäläisten sanastossa. Kävin katsomassa sitä myöhemmin ja aika vaatimattomalta se silloin näytti. Ihan skidinä olin systerin kanssa jäämäessä. Emme malttaneet lähteä ajoissa kotiin ja tuli ns pikkuhätä. Niin vain kävi että kävelin siitä loppumatkan kotiin "pulkkaa" edessäni pitäen koska haaruksista nousi kovalla pakkasella huomattava "vesihöyry".

Kommentoinut Pekka Ihalainen 22. maaliskuu 2013 22:16

Make Luukkanen muistaa hyvin sen perunaäijän, jonka nimeä ei tietenkään kukaan tiennyt. Mutta tuo huuto oli jäljittelemätön. Muistaakseni ukko toisti kolmeen kertaan myymänsä tavaran nimen ja aina samalla laskevalla nuotilla. Eka huuto 'Peeerurunaaa' tuli tosi kovaa ja siitä sitten seuraavien toistojen volyymi laski kuin lehmän häntä. Äijä pyöri myös Kaskiksella ja kerran siellä asiakas toi takaisin halki leikkaamansa mustuneen potaatin ja moitti sen olevan mätä. Perunaruhtinas pyöritteli halkileikattua juuresta kourassaan ja totesi rouvalle römeästi: 'Jaa perkele, mätä se on' Asiakas meni mykäksi ja ukko nakkasi potun pusikkoon. Tulee kaukaisesti mieleen nämä nykyiset autolla kiertävät jäätelökauppiaat, joilla myös on vakiintunut kutsusignaalinsa.

Maken mainitsema pakettiautokauppias lie ollut sama kuin Iltaruskontiellä liikkunut kauppiaspari. He sanoivat olevansa 'syster och bruder från kyrkslätt' Mene ja tiedä, juureksia kuitenkin kauppasivat Fordsonin takakopista. Muistaako kukaan tästä kauppiasparista enempää?

Kommentoinut elina alanen 21. kesäkuu 2012 20:36

Muistan Lipin, Elannon ja Hetan ja sen toisen kaupan siellä Jousenkaarella mutkan takana Merituulentien puolella. Se kauppa ei kauaa kerinnyt siellä olemaankaan. Sitten siellä oli jokin suunnittelutoimisto(arkkitehti?). Oravannahkatorin kirjakaupan muistan.

Lipissä muistan syöneeni herkkusienimukasta ja suklaa pirtelöä. Siellä oli savuista. Muistan tarjoilin, joka oli pitkähkö hoikka ja tukka oli tietyllä tavalla.

Asuin JOusenkaari 8 A:ssa opettajien rivitalossa. Jousenkaaren vallihaudat on tullut koluttua hyvässä ja pahassa. Ne näytti kovin vaatimattomilta korkeuseroineen tätä nykyä (tosin oppilaiden vapaa pääsy on ne kuluttanut).

Olen kävellyt siellä ohi 2000-luvulla ja katellut seutuja; Oravannahkatorillakin. Urheilupuistoon on kohonnut vähän korkeampaa tönöä.

Kommentoinut Markku "Make" Luukkanen 6. maaliskuu 2012 23:17

Hyvinkin muistan 60-luvun alkuvuosina hevosella liikkuneen perunakauppiaan, säkillinen aina kerralla ostettiin ja vietiin "talouskellariin" – ei siis verkkokellariin. Kauppias avasi rappukäytävän oven jaa huusi: "PEEEEEERRRUUUUUNNNNNAAAAA, PEEEEERRRRUUUUNNNNNAAAA!!!!!!!!"

Hänen jälkeensä tuli Fordson -merkkisellä harmaalla pakun tapaisella likkunut mies, ssama tai eri, joka myi takaluukusta perunaa, ehkä myös juureksia.

Kommentoinut Minna Tuovinen ent Toivanen 6. maaliskuu 2012 14:48

Taisi olla nimeltään Talouskauppa tuo kauppa.

Muistan Talouskaupan tempauksen jossa Onni Gideon esiintyi havajilaisbändinsä  kanssa  näyteikkunassa ja heillä oli mukana oikein hulahula tanssitytöt.

Jamalaisen täti teki suussasulavia "Iltapaloja" -piirakan välissä makkaraa ja mausteet -olisiko makkara ollut jotain tasoa hampparinkäyrä.

Muistaako kukaan hevoskärryillä liikkunutta perunakauppiasta, entäs kiertävää autoa jossa oli näytteillä eksoottisia eläimiä? Tuolloin ei tiedetty eläinsuojelusta kaiketi yhtään mitään.

Kommentoinut Anni Aaltonen 6. maaliskuu 2012 12:45

Killi oli suomenpystykorva, eikä ollut Jamalaisten. Killi asui ykköstornissa ja Jamalaiset seiskassa.

Ullan epäpätevänä ja alaikäisenä hoitotätinä olen joskus ollut. Purkkahommat kuulostavat yököttäviltä!

Kommentoinut Ulla Sjöstedt 29. lokakuu 2011 19:41

Juu, ja isoveljien (Timo ja Pekka) käskystä kierrettiin ovelta ovelle ja kysytiin `onks jättärii`. Jättärit sit kuskattiin punnittavaksi T kaupan taakse pulkalla tms. Muistan myös pystykorvan joka haukku päivätpitkät kallioilla tornitasojen vieressä. Oli siinä kytkettynä päivät.

Entäs se hulppea jääliukumäki Metsolan takana, minkä isommat pojat itse jäädytti useana vuotena!! Oli mahtava!

Kommentoinut Ulla Sjöstedt 29. lokakuu 2011 18:22
Muistoja 60 luvun loppupuolelta Orannahkatorilta; Ihana kiiltsikoitten tuoksu kirjakaupassa T-kaupan talossa(oliko se Heta?), joka kesäiset varvastossut kemikaliokaupasta Eltsun vierestä, kioskin kivat tätit ja pennin nallekarkit, 5 pennin rixrax ja Hopo toffee. Kelohongantieltä (2)lähettiin jengillä kuka kolmipyöräsellä kuka jalan ja kepillä tökittiin Elannon ja kioskin välisiltä laatoilta liiskautuneita, sylkäistyjä purukumeja ja syötiin ne. Ei paljo hiekat ym haitannu ja onni jos oli vielä makua! Paras oli tietty kun näki että joku sylkäs purkan ja sai, kuka ekaks ehti, tuoreen jämän :D Oih ja voih.. Elannon ja kioskin takapihat oli tosi pelottavia, hyvä kun uskalsi kurkata sinne. Jätskikioskin myyjä antoi joskus tyhjentyneitä jädepahveja meille nuoltavaksi.
Kommentoinut Sirpa Suisto 27. lokakuu 2011 07:51

Jotenkin minulla tuli heti mieleen, että toinen Jamalaisen pojista olisi ollut nimeltään Kari. En kuitenkaan ole varma. Tästä pojasta muistan mm. tällaisen tapauksen: Hän nojasi Jousenkaaren kansakoulun päädyssä olevan "loossin" reunakaiteeseen ja yht'äkkiä vain kaatui, otti vasemmalla kädellään vastaan ja seuraavassa hetkessä näin hänen verta vuotavan kyynärvartensa, josta törrötti valkoinen luu. Se oli kauhistuttava näky ja katselin tapausta, kuin hidastettua filmiä. Siinä oli kyllä kyse sopivien sattumien summasta, että niin pahasti kävi. Horjahdus kun oli "aivan tavallinen" ilman vauhdin, tai muun tuomaa lisävauhtia ja/tai voimaa.

 

 

Jäsenet (74)

 
 
 

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot