Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Tiedot

Kontiontie 7, Isokontio

Täällä tapahtui Ilkka Kylävaaran "Tapiola"

Jäsenet: 21
Uusimmat tapahtumat: Loka 19, 2014

"Isokontio", Kontiontie 7, Tapiola

Tämä on se taloyhtiö josta Ilkka Kylävaara kertoo kirjassaan "Tapiola"
Itse muutin F-rappuun 10 ikäisenä 1956 nykyisen Matinkylän alueelta. Entinen talo, jonka yläkerrassa asuimme, on kauan sitten purettu ja länsiväylä jyristelee sillä paikalla. Tulo uuteen kotiin oli hienoa, oli oikein postiluukku, suihku ja kaikki. Ahdastahan se tietysti oli neljälle hengelle yksiössä mutta hyvin siihen mahduttiin, me sisareni Marjan kanssa nukuimme alkovissa ja vanhemmat vuodesohvalla siinä ainoassa huoneessa. Nopeasti pihalla tutustuttiin talon muihin lapsiin joita pihapiirissä olikin paljon. Talonmiehenä oli Siponen, jota jos nyt suorastaan ei pelätty niin jollainlailla kuitenkin kunnioitettiin. G-rapussa, jossa Siposet asuivat oli lapsia ainakin Ruuskan ja Kuikan perheissä. Toisessa talossa olikin sitten enemmän, oli Jahnukaisen Jouko ja Jyrki, Savolaisen Matti, Vesku ja Veli-Antti (Pupu), Yliruusin pojat, Sipilän Pena, jonka isä taisi olla Etelä-Espoon yhteiskoulun rehtori ja Viljamaan tytöt. Omituista on, että itse kirjailija Kylävaaraa en muista ollenkaan, vaikka kirjansa tapahtumat tunnen mukana olleena hyvinkin tarkasti. Pääasialliset kaverini olivat tuohon aikaan Jouko Jahnukainen ja Blomstedtin Severi, joka asui vanhempiensa kanssa omakotitalossa talomme naapurissa. Taisimme olla kansiksen neljännellä samalla luokalla. Kesällä 1957 teimme pyöräretken Porkkalaan vasta takaisin saadulle vuokra-alueelle. Kyllä meitä poikia jännitti vaikka nykykatsannossa käväisimme vain vähän matkaa Kivenlahden sillan toisella puolella. Sittemmin Jouko meni Norssiin ja Severi taisi mennä Suomalaiseen Yhteiskouluun. Severin veli Anssi oli kuitenkin jossain vaiheessa luokallani Tapiolan Yhteiskoulussa. Koulussa kaveripiiri sitten muuttui ja parhaiten mieleen jäivät Haapalan Timppa ja Tamppa ja Raunetsalon pojat Mara ja Hessu kanakopeista sekä Erosen Seppo Otsonkalliolta. Kyllähän luokkakuvia katselemalla mieleen tulisi varmaan muitakin nimiä. Tuohon aikaan televisio teki tuloaan ja meillekin sellainen hankittiin äidin vastustelusta ja rahapulasta huolimatta. Isä osti AGA-merkkisen, mikä oli suuri häpeä koska kaverieni mielestä parhaat, Blaupunkt tai Telefunken tulivat Länsi-Saksasta. Se meidän taisi olla suomalainen.
Tuohon aikaan ei vielä tytöistä juuri välitetty. Systeri hengaili kuitenkin paljon Särkelän Vuokon kanssa, jonka opin jotenkuten tuntemaan. Samassa rapussa Jahnukaisten kanssa asui "sotasankari", merivoimien mies Pakkala, jota faija tuntui kunnioittavan. Oli heillä poikakin mutta sen verran meitä vanhempi etten muista edes nimeä. Niin ja Savolaisten kanssa samassa rapussa asuivat Vuoriset, joilla oli vähän aikaa italialainen mies-kotiapulainen. Aika huimaa, komea italiaano lauloi pihalla serenadeja mattoja tampatessaan. Vuorisen Jukan tapasin myöhemmin myös työn merkeissä. Eipä taida Jukkakaan olla enää joukossamme. Kuten ei myöskään Jäppisen Jämä. Tämä huomattava ja vähän pelottavakin persoona asui äitinsä kanssa Otsolahdentiellä ja hengaili vähän aikaa myös systerini kanssa. Toinen pelotus oli tietenkin Savolaisen Vesku. Pyöriessämme iltaisin Kino Tapiolan nurkilla kuului usein huhuja että nyt Lauttasaaresta? tulee joku Poku ja ottaa matsia Veskun kanssa. En muista tuliko koskaan matsista totta mutta Poku oli kyllä oikeasti olemassa. Ja kyllähän siellä joskus tapeltiinkin, mutta siihen aikaan se oli herrasmiesmäistä, toinen voitti ja toinen hävisi, eikä hävinnyttä potkittu tai muuten häpäisty. Eikä se ollut läheskään jokapäiväistä, yleensä vain notkuttiin porukalla ja ihmeteltiin. Jos oli rahaa, mitä yleensä ei ollut, mentiin Valion baariin limpsalle tai Mäntytornin yläbaariin. Myöhemmin, kun opeteltiin röökaamaan, tuli rahapulasta todellinen ongelma. Niinpä palkkauduin 14 vuotiaana Simulan kukkakauppaan fillaritsuppariksi joululomalla. Ei siinä rikastunut mutta saipahan kukkapakettien viemisestä omenoita, pipareita ja joskus vähän rahaakin. Ja 15-vuotiaana menin koulun kesälomalla raksalle töihin lautapojaksi kun Pohjois-Tapiolaa rakennettiin. Sillä fyrkalla sai jo ostettua virvelin ja uistimia ja vähän vaatteitakin. Tosin faija vei muistaakseni siitäkin liksasta suurimman osan muka ruokarahaksi.
Ja sitten muutettiin Pohjantielle oikein kaksioon ja siinä oli jo parvekekin.
PS. Katselin vanhoja koulukuvia ja näyttää siltä että Severi olikin Tapiolan Yhteiskoulussa luokallani monta vuotta. Näin paljon se muisti heittää.
PS__PS2. Jos muisti välillä heittääkin niin jotain on jäänyt kyllä mieleenkin.
Joukon faija Jaakko Jahnukainen veti telkkarissa levyraatia ja kerran soitti kappaleen "Siboney" suomeksi laulettuna. Kappaleen soitua hän lähetti terveisiä talonmies Siposelle mikä meitä nauratti kovasti. Sitä en muista olivatko Siposen pojat sitten mielissään tästä huomionosoituksesta. Siihen aikaan kun televiso-ohjelmia ja kanavia oli
vähän, katsottiin koko perheen voimin Levyraatia, Bonanzaa ja Rin Tin Tiniä. Eipä taitaisi nykyisin tulla kuuloonkaan.

Keskustelufoorumi

Tapiola 60 luvulla. 4 vastausta 

Jäppisen "Jämä" rest in piece ei alun perin ollut mikään peloite. päin vastoin hoikka poika, jota kiusattiin. Äiti taisi ostaa pojalle liian hienoja vaatteita tms. Sitten Jämä aloitti treenaamaan ja…Jatka

Aloittaja: Timi kilpeläinen. Viimeisin vastaus jäseneltä Esko "Eetu" Yliruusi Maalis 8, 2014.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Kontiontie 7, Isokontio:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Jarmo Pystynen 8. helmikuu 2013 20:20

Onpa hauskaa lukea "isojen" juttuja!  Itse asuin F-rapussa ensin yksiössä,  ja myöhemmin kaksiossa 62-72, joten nämä tarinat ovat minulle aivan uutta juttua. Kun aikoinaan , taisi olla -62, muuttaessamme Otsolahdentieltä Kontsarille, ylitin sen pienen kallionkielekkeen,  oli Huikki kohdalla jututtamassa minua ja koin hänen vastaanottonsa tosi lämpimänä. Sen enempää ei minulla juuri yhteistä hänen kanssaan ollut, niin suuri ikäero ilmeisesti oli kyseessä. Tällainen yksittäinen muistikuva on nelivuotiaalle jäänyt mieleen.

Kommentoinut Helena Vuorinen 27. toukokuu 2010 08:51
Hei kaikki.
Mä olen Lasun pikkusysteri ja muistan meidän talon klitsun pelon sekaisin tunnelmin kun isoilla kundeilla oli siellä aina jotain menossa.
Meidän piha oli ehdoton kaltsien takia ja kun te isot teitte makeita lumilinnoja muistan vieläkin lumilinnan tuoksun kun kynttilöitä oli poltettu sisällä. Ja kun laskitte huopatossuilla mäkea A-rapun edessä itse en uskaltanut kuin pulkalla tai suksilla sitä alas.
Kommentoinut Lauri Vuorinen 13. huhtikuu 2010 18:57
Tervehdys ystävät
Tuosta Kylävaaran Ilen kirjasta tunnista isobroidini Jukan, ja jopa itsenikin, en viitsi mainita mistä itseni tunnistin :)
Kontiontiellä asuvana taidan pikkasen päivittää tilannetta.
Yhtiössä asuu edellee Stelanderin Ilse, nykyisin Mattila, perheineen, "paluumuuttajina" Jyrki Jahnukainen ja minä C-rappussa. Alkuasukkaista C-rapussa asui pitkään rouva Bärlund, mutta hän muutti vuosi sitten palvelutaloon, remontin jälkeen asuntoon muuttaa Billin poika. G-rapussa asuvat Ruuskat ja siinä ne taisi sitten olla, Rosenlöfithän muuttivat vähän myöhemmin.
Nyt taloissa on putkiremontti ja kaamea kaaos, itse asun, vaimoni kanssa, Ukonvaajalla maanpaossa. Aika outoa olla toisella puolen kylää, vaikka kävinkin oppikoulua tossa vieressä, nyt kävelen siitä koulusta ohi, silloin tällöin, ja aina yhtä huonot fibat tulee... Vanhaa jengiä ei paljoa näe, tai sitten en tunnista :) Rosenlöfin Anaa olen tavannut kai useiten. Huikin näkee joskus Hegarilla ja Särkelän Juhan näin pari vuotta sitten kaupan edessä, Yliruusin Ekin näin monta vuotta sitten kerran, Savolaisen Masan nyt talvella kerran, siinäpä ne sitten onkin.
Kommentoinut Esko "Eetu" Yliruusi 31. maaliskuu 2010 22:52
Yliruusilta päivää...
Nyt onnistui tähän jengiin liittyminen ihan heittämällä, joskus aiemmin kun yritin ei auennut kontsareiden ovi ;-)

Terve vaan jätkät. Hokkasen Kallen muistan jotenkin, Särkelän Juhan hyvinkin ja Kilpeläisen Timin myös. Timin broidi Teuvo on myös tuttu. Teuvolle vaan terveisiä.

Kalle jutusta tuli paljon muistoja mieleen. Tässä omia muisteloita. Kirjoitan osittain slangilla, koska jotenkin se kuuluu tähän. Toivottavasti ei haittaa ja kaikkihan sitä ymmärtää...

Kupri, Kalsi ja Pera oli ne meidän pihan kovat jätkät. Rolea unohtamatta. Näiden jätkien kanssa ei pelleilty. Muistan kun Kuprille erehdyin vitsailemaan sen ärräviasta, turpaan tuli välittömästi. Pera oli medän pikkujätkien frendi, se tuli usein jeesaamaan jos joku näistä isommista kuritti meitä snadeja.

Kalsin faija, siis meidän talkkari oli pelottava äijä. Se jos sain kiinni kellarista röökiltä niin tuli lähtö. Jalat ei maanhan paljoo ottaneet. Myöhemmin Kupri ja kumppanit perusti B-talon klitsuun kunnon oleskelutilan, jossa hengattiin jos sattui olemaan isot jätkät hyvällä tuulella, koska sinne ei meitä nuorempia huolittu. Jos oli röökiaski, niin sen avulla pääsi sisään. Eihän se paikka ollut mikään virallinen oleskelutila, jätkät oli sen vallanneet eikä B-talon äijät pystyneet mitään. Muistan kun jätkät teki kiljua siellä ja se tuoksui ihan helvetisti. Kupri ja muut sitten otti kännit siitä litkusta. Me snadit jätkät katteltiin kun isot pojat näytti mallia. Joskus Ruuskan faija Reiska isona miehenä tyhjensi mestan. Reiska oli niin iso, että kukaan ei koskaan asettanut sen auktoriteettia kyseenalaiseksi. Oli se mukavaa aikaa, aina oli tekemistä.
Ja mikä tärkeintä, porukkaa oli. Mullakin oli 3 broidia ja systeri. Isoja perheitä oli muitakin.

Kontsareilla oli oma laskettelumäki siinä ihan talojen edessä. Siinä me lasketeltiin aika ahkerasti, jopa ihan pujottelusuksilla sitten kun pikkusen oli tullut ikää ja oli saanut kerättyä jättäriä riittävästi ja sai hankittua laskettelukammat. Himasta oli turha ruinata rahaa, sitä ei tullut, koska se oli tiukkaa aikaa. Faija maksoi aravalainaa, ja se taisi viedä ison siivun virkamiehen tuloista.

Oli oma koriskenttä joka syntyi talkoilla. Oli isot nurtsit jossa pelattiin futista ja millon mitäkin urheiltiin. Otsolahti ja sen snadi hiekkaranta ja veneranta oli ihan vieressä, se oli meille mieluinen paikka. Oli ne vallihaudat ja skutsit siinä Otsolahden ja kontiontien välimaastossa.

Kontiontie ja sen ympäristö oli todella hyvä mesta meille skideille, siellä sattui ja tapahtui. Aina oli joku koiruus mielessä. Hyviä muistoja. Toivottavsti tänne löytää mahdollismman moni wanha kontsarilainen muistelemaan. t, Kontsarilainen 56-78.
Kommentoinut Juha Särkelä 20. maaliskuu 2010 23:13
Mielenkiintoinen kirjoitus. Kiitos. Itse asuin D-portaassa, ja olen tuon Vuokon pikkubroidi. Muistan, että Vuokolla oli systerisi kaverina. Taisivat olla yhdessä perustamassa jotain näytelmäkerhoakin. Muistan myös Siposen, jolta sai muistaakseni pesutuvan avaimet.
Sä asuit siis B-talossa, jonka katolle me kundit "karattiin" muutaman kerran himasta. Eikun tikkaita myöten katolle, luukku auki, ja sinne vain sahanpurujen joukkoon. Hyvä, ettei nuotiota sentään tehty. Terveisin: Särkelä Itte D-portaasta.
 

Jäsenet (21)

 
 
 

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot