Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Syyslystit  ja Huvipuisto Seiterä  ja ulkoilmakonsertit kuuluivat olennaisesti joka syksyyn 70-luvun alkupuolella.

Katselukerrat: 3278

Vastaa tähän

Vastaukset tähän keskusteluun

Syyslystit, enpäs muistanut koko tapahtumaa!

Sitten oli Marraskuun Markkinat, oliko ne TYKin Joulumyyjäiset vai mitkä kinkerit lie

Syyslystit ja Seiterä oli aika kova juttu! Trapetsitaiteilija vaikeutti temppuaan tehden osan siitä side silmillään, mutta vain päivänäytöksissä... Viking linjan lippuja oli kovasti tarjolla ja tunnelma nuorelle ihmiselle kovin huikea... Oli surmanajoa ym tapahtumaa ja eloisaa sykettä ja paljon muita nuoria lämpimissä ja pimeissä alkusyksyn illoissa. 
Mun suosikkihärveli oli se missä oli ne punaiset vaunut jotka pyörivät ympäri.Miksi lienee sitä laitetta virallisesti kutsuttiinkaan?Ei muistu  mieleen.Ja sitten on jäänyt mieleen joku raketti missä oli kaksi koppia  ja se meni ympäri.Lintsillä tais olla samanlainen siihen aikaan.
Nyt selvisi, mikä oli mun suosikkihärveli  - Vauhtivirveli. Muistan sen ainoastaan Seiterän laitteena, muut eivät kiinnostaneet.
Sellainen tapahtuma jäi mieleeni, kun siinä Seiterän alueella sai joku sirkuksen työntekijöistä joko epileptisen kohtauksen tai niin sanotun fyllerslaagin. Kuitenkin hän makasi maassa, sätki ja vaahto tuli suusta. Hurja näky! Ja sitten zirra vei miehen pois.
Oltiin varmaan Vuorisen Laurin kanssa kimpassa huvittelemassa,kun minäkin muistan sen epiletisen kohtauksen

Syyslystit oli alunperin vain Tapiolan tapahtuma ja se alkoi ilmeisesti 1969 Tapiolan Killan aloitteesta. Syyslystit muistutti jonkun verran nykyistä "Taiteiden yötä", siihen sisältyi kulttuuria, taidetta ja hupia.  Voi olla että se ajoitettiin samaan aikaan kuin huvipuisto Seiterä  oli Tapiolassa. 

 

1980-luvulla Syyslystit olivat paisuneet sen verran suureksi että rahoitus ei riittänyt ja 1985  apua haettiin Espoon kaupungilta. Rahaa tulikin mutta samalla kylätapahtuma muuttui "Espoon lysteiksi" jolloin tapahtuma hajosi  ympäri Espoota.  Ei ollut enää sama fiilis kuin Syyslysteissä jotka muuttuivat  Tapiolan osalta Tapiolan Lysteiksi . Espoon Kaupunginosayhdistysten nettisivu kertoo että  Espoon Lystit olivat ainakin viime vuonna. Kaupungin tiedotussivusto ei kerro tämän vuoden Lysteistä mitään 

 

PS

Se Lintsin raketti missä on kaksi koppia oli nimeltään Swing-O-Plane (myöhemmin Kieputin) .  Mulla jäi viimeiseksi ajoksi 60-luvulla sellainen, kun ovi oli lukittu huonosti ja se aukesi heti ylösnoustessa.  Onneksi vimpain  pysähtyi ylhäällä toisen vaunun lastausta varten ja pääsin karjumaan että "tää ovi on auki!". Kuulivat sen lopulta ja kun ne laskivat meidän vaunun alas, niin ovi rojahti sepposen selälleen. Turvavyö oli pelkkä hakasella varustettu köysi. 

http://www.huvipuisto.net/huvipuis/lost.htm

Tsiis! Kuinka olinkaan jo välillä unohtanut Syyslystit. Sentään siellä sisaruksin steppasimme harrastuksemme alkuvuosina aurinkoterassilla...

Toki se varsinainen hehku oli juuri Tapiolan maisemiin keskittynyt lystinpito ja oikeasti kovan luokan esiintyjät.

Ainaskin Daven muistan esiintyneen aurinkoterassilla Ferris Wheel yhtyeensä kanssa ja sit oli joku hollantilainen bändi Flying Dutchman tms joka on jäännyt mieleen.

Syyslystit oli iso juttu ja kyllä sitä siellä hengailtiinkin :) Se surmanajoesitys on jäänyt hyvin mieleen.

Heippa,

Syyslystien Seiterän -tivolin lisäksi oli ohjelmassa jonakin vuonna (muistatteko vuotta?) keskusaltaaseen rakennettu kelluva konserttilava jossa ainakin Pressa ja Wigwam soittivat hienot pienimuotoiset konsertit.

Muistaako kukaan oliko silloisessa Kino Tapiolassa esityksessä jotain eriokoisohjelmistoa lysteihin liittyen?

Muistatteko Syyslystien (tolppa)julisteita?  Niissähän oli keltaisella pohjalla tuttu hymiö-hahmo...  

Minulla oli pitkään selllainen juliste muistona jostain tolpasta korjattuna talteen... 

terkkuja Soili

Vastaa keskusteluun

RSS

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot