Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Sanotaan heti tähän alkuun, että tämä keskustelualoite on samalla vääjäämättä myös ns. piilomainontaa. Allekirjoittanut hankkiutui Mäntyviidan antikvariaatin omistajaksi alkuvuodesta ja alkoi kiinnostumaan Mäntyviidan - ns. ravintolakadun - sekä ylipäätään Tapiolan Vanhan Keskustan paikallishistoriallisesta merkityksestä ja näkyvyydestä nykypäivänä.

 

Kävin läpi kaupungin matkailutoimiston jakamia esitteitä ja huomasin, että vaikka Mäntyviitakin löytyi joistain kävelyreittioppaista yhtenä kymmenien joukosta, suurimmassa osassa opasvihkosia Tapiolan alueeksi rajautui Uuden Keskustan ympärillä olevat kauppapaikat, juuri ja juuri Keskusallas ja Uimahalli olivat kartoilla mukana. Edes Kino Tapiolaa ei kaikissa matkailuoppaissa näy tai mainosteta. 

 

Lähetin muutama viikko sitten paheksuvan kommenttini kaupungin viranomaisille, tapani mukaan alkaen viranomaisten yläpäästä heti kaupunginjohtajan alapuolelta, ja tässä odottelen reaktioita kyselyyni, miten Mäntyviidan alueen saisi paremmin näkyviin ja sen palvelut esille paremmin... puhumattakaan "Tapiola Old Center" brändistä. 

 

Mutta - keskustelualoitteeni on kysellä mitä ihmiset muistavat Mäntyviidan varrella sijainneista kaupoista ja palveluista. Mitä täällä oli ja millaisia ne olivat?

 

Itse muistan parturin, jossa piti pikkupoikana käydä, Elannon pullapuodin, josta sai sellaisia ufon muotoisia sitruunapullia, sekä luonnollisesti kirjakaupan, josta ostettiin ensimmäiset kynät ja kumit kansakouluun mentäessä. Tapiolan Kirja ja Paperi - oliko sillä jokin toinenkin nimi jossain vaiheessa (siis 1950-luvun puolella), en tiedä. Sellaisenkin tarinan olen kuullut, että kaupan nimi olisi ollut "Mäntyviitan Kirja ja Paperi", koska ruotsinkielinen lakimies ei ollut osannut taivuttaa kadun nimeä oikein. 

 

Lopuksi mainos: 1) ensi kerralla kun joku järjestää Vallareilla happeningin niin saa ilmoittaa allekirjoittaneelle, että voidaan pitää kauppa auki yön yli, 2) täten ilmoitetaan pysyvä tarjous kaikille tämän saitin jäsenille, että kun ostat 3 kirjaa niin saat niistä halvimman ilmaiseksi ja tämä koskee myös nettitilauksia muualle maailmaan. Toivottavasti kukaan ei pahastu tästä mainoksesta. 

Katselukerrat: 4158

Vastaa tähän

Vastaukset tähän keskusteluun

Minullekin tulee se Mäntyviidan parturi mieleen kun mietin niitä erilaisia palveluja joita sieltä löytyi siihen aikaan. Siinä samaisessa parturissa tulikin käytyä erinäisiä kertoja vuosina 1965-70. Siinä taitaa muuten vielä nykyäänkin olla parturi ja vieläpä kutakuinkin samoissa tiloissa.

Ainakin jossakin vaiheessa 60-luvun jälkipuolella kadun toisella puolella oli myös polkupyörähuolto silloista Elantoa lähinnä olleen kerrostalon päädyssä, sen kellarikerroksessa. Joskus tulikin vietyä fillari sinne korjattavaksi. Ja Elantoa lähellä samassa liikerakennuksessa oli pitkään se pankki.

Lääkäripalvelujakin löytyi: Ulla Markkasen vastaanotto oli pitkään Mäntyviita 5:ssa, talo jonka pihalla oli (on) se iso kello ja vesiallas. Tuli käytyä. Markku Partisellakin muistelen olleen vastaanoton Mäntyviidassa aikoinaan.

Joulukuusien myyntipaikkakin löytyi:  Menninkäisentien ja Tapiolantien kulmassa, kohdassa jossa on pätkä vallihautaa.

Tuota pyöräpaikkaa en muistanutkaan, vaikka siellä kyllä asioitiin... "Tapiolan Pyörä" mahdollisesti?

Tapiolan Yleishuolto on tämä paikka, jossa oli polkupyörähuolto, luistimien teroitus, kelkka- ja suksihuolto. Siellä teetettiin Abloy-avaimet, jotka meillä avainlapsilla oli kaulassa roikkumassa kanttinauhassa. Seitti oli paikka Elannon talossa (Pohjoismaiden yhdyspankin vieressä, siellä kulmassa, ennekuin pankki laajensi), josta näitä kanttinauhoja sai ostaa eri värejä piti olla, kun niitä pestiin ja silitettiin niinkuin rusettinauhoja.

Martti Partinen oli eläinlääkäri siinä Yleishuollon talon toisessa päädyssä (Mäntyviita 8). Ennen eläinlääkärin vastaanottoa siinä oli legendaarinen James-kauppa (James-logo), oikeasti tekstiililiike E. Vainio. Sieltä ostettiin myös oranssinen James-huivi!

Tapiolan Parturiliikkeen ikkunassa, siinä Mäntyviita 3ssa oli Satu-niminen kiinanpalatsikoira, joka haukkua räksytteli ohikulkijoita.

Kampaamo Anitta oli Mäntyviita 3An päädyssä, 

Posti suurinpiirtein Mäntyviita 3Bssä .

Tapiolan Kirja ja Paperi on mielestäni ollut aina saman niminen. Oravannahkatorin ostarilla oli samanniminen liike siinä Jousenkaaren risteyksen päädyssä. Mäntyviidalla oli alkuun HOP eli Helsingin Osakepankki siinä Mäntytornin Elannon puoleisessa päädyssä. Kun pankki lopetti, Tapiolan Kirja ja Paperi laajensi. Kun Tapiolan nyk. keskustassa ei ollut kirjakauppaa, ostettiin kaikki kirjat Mäntyviidasta. Siellä oli vuoronumerot ja kauhea jono pitkin Mäntyviitaa, kun koulujen alkaessa jouduttiin ostamaan kaikki oppikouluun liittyvä koulumateriaali. Meillä oli siellä kirjatili, ettei aina tarvinnut pyytää rahaa jokaisen kynän, vihkon ja kirjan ostoon. Pieni kuitti kirjoitettiin käsin ja hiilipaperijäljennös jäi asiakkaalle.

Helsingin Talouskauppa oli Valion Baarin vieressä, pieni sekatavarakauppa. Ja siinä nurkassa kampaamo.

Tapion torni oli kahvila siinä Mäntytornin ylimmässä kerroksessa. Upeat näkymät.

Tapiolan tavara-aitta oli varsinainen sekatavaraliike, siinä, missä jokin aika sitten oli Pizzeria Donna.

Tavara-aitan vieressä oli Valko-Pesula ja sen vieressä Elanto - kemikalio - lihakauppa - maitokauppa - sekatavarakauppa. Kemikaliolla ja lihakaupalla oli yhteinen ulko-ovi pieneen välikköön, josta pääsi sitten kumpaankin myymälään.  Lihapuolen ja maitopuolen välissä oli ovi, ettei tarvinnut mennä ulkokautta. Sekatavarakaupan ja maitokaupan ulko-ovesta pääsi pieneen välikköön, josta oli ovet kumpaankin myymälään.

Elannosta tuli mieleen, että ostokset laskettiin johonkin ranskanleipäpaperin kulmaan käsin ja vain loppusumma lyötiin koneelle. Kuitteja kerättiin ja palautettiin nipuissa kerran vuodessa ostopalautuksia varten.

 

 

 

Olikos Mäntyviidalla myös joku Hokkasen tms vaateliike johonkin aikaan.Tais olla vähän hienompia ladylike leninkejä myynnissä.Jotenkin tuli tälläinen mieleen  vai pettääkö muisti jo näin pahasti.
Oli, oli Hokkanen, siinä parturin vieressä Mäntyviita 3ssa! Mun lantiomalliset "luumunpunaiset" leveävakosamettihousut ostettin siitä rippijuhliini. Ne housut näkyykin siinä 5Cn luokkakuvassa. Muisti skulaa!

Mäntyviita 3:ssa oli myös kukkakauppa ja hammaslääkäri.

60-luvun alussa Mäntyviitä 3:n päädyssä oli nakkikioski, jossa tehtiin itse tulinen, kellertävä sinappi - oli tosi hyvää.

 

Partinen olikin siis eläinlääkäri ja etunimeltään Martti? Olin tainnut sekoittaa hänet erääseen toiseen, ei-eläinlääkäriin. Ja tuo Tapiolan Yleishuolto, tosi tutulta kuulostaakin tuo nimi nyt kun se ensin tuli mainituksi täällä. Ei ollut pelkkä pyörähuolto sittenkään.

Muistelisin myös että jo 60-luvulla olisi siinä Kino Tapiolan kulman takana ollut se autoliike. Taitaa olla vieläkin siinä?
Joo kyllä se  eläinlääkäri tais olla Martti asui etelä-Tapiolassa  ja Markku Partinenhan on tämä unitutkija.
Ainakin siinä Kino Tapiolan kulman takana oli Shellin bensa-asema!

Kino Tapiolan takana oli vielä 60-luvulla Shellin huoltoasema.  Sieltä ostettiin mopoihin bensat käsin pumpattavasta sylinteripumpusta.  Ympäristömääräykset tiukkenivat ja bensa-asema sai lähteä asutuksen keskeltä.  Myöhemmin siellä taisi olla autokorjaamo ja sitten autoliike.

 

Lukkohuoltofirma Tapiolan Yleishuolto oli vuosikymmenet Tapiontorilla mutta nyt se on Ahertajantiellä.  Yleishuollon perusti 1959 Leo Ahlbom joka  oli tunnettu persoona alkuaikojen Tapiolassa, Hongan johtokunnassa ym. 

Missä kohtaa oli kukkakauppa?
Niihin huoltoasemiin liittyen täytyykin mainita myös se että niiltä sai siihen aikaan monenlaisia tarramerkkejä ilmaiseksi kun vaan kävi kyselemassä ja pyytämässä, ainakin me saimme. Pyöräilimmekin usein poikaporulla ympäri Tapiolaa eri huoltoasemilla niitä ruinaamassa. Mieleen on jäänyt erityisesti se soikea merkki jossa luki STP. - Mitähän sekin merkki mahtoi mainostaa, ei ole selvinnyt minulle tähän päivään mennessä. Ei ainakaan mitään puoluetta.

Vastaa keskusteluun

RSS

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot