Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Koripallo oli varmaan Tapiolan nuorten suosikkilaji. Totta kai myös jääkiekkoa, jääpalloa, jalkapalloa ja pesistä pelattiin. Koripallo oli lähes aina minullakin kainalossa, kun mentiin Oravannahkatorilta vähänkin kauemmaksi. Jousenkaaren kansakoulun pihalla ja Silkkiniityn reunassa olevalla koriskentällä harjoiteltiin, pelattiin pelejä ja pienimuotoisia turnauksia.

Tapiolan yhteiskoulun urheilukentän viereinen kenttä oli kuitenkin suosituin, varsinkin kun kentälle rakennettiin jossain vaiheessa puulattia. Koriskenttä sijaitsi aivan urheilukentän vieressä kallion kupeessa nykyisen Kaupintien toisella puolella. Talvella samassa paikassa oli jääkiekkokaukalo. Tapiolan kentällä harjoittelivat monet tulevat huiput kuten Asser Lindholm ja Jarmo Laitinen, jotka olivat myös Tapiolan yhteiskoulun tähtiä. Yrjö "Ykä" Pulkkinen oli koulun joukkueessa taitava läpiajaja.

Tapiolan yhteiskoulu oli sekä koulun joukkueen että Hongan kotisali. Tulo Hongan kotisaliin oli kova paikka mille tahansa vierasjoukkueelle. Salin katsomo, toinen pääty ja ruokasali olivat tupaten täynnä kannattajia melkein pelikentän rajoille saakka, ilma oli paksua ja huuto oli korvia huumaava. Tapiolan Honka pelasi aluksi maakuntasarjassa, sitten Suomi -sarjassa ja lopulta mestaruussarjassa. Pelaajista muistan Matti Nenosen hook -heitot, Seppo Kuuselan kaukoheitot ja Jyrki Immosen nopeat hyökkäykseen lähdöt.


Hongan kultavihreä tunnus on säilynyt lähes alkuperäisessa muodossaan

Koripallo oli silloin luonteeltaan aivan erilaista kuin nykyään. Miehet olivat lyhyempiä, ”donkkaus” sujui vai harvoilta. Lyhyemmätkin, nopeat, ketterät ja teknisesti taitavat pelaajat pärjäsivät. Korinaluspelaajat olivat yleensä, melko isoja, mutta kömpelöitä ja teknisesti suhteellisen taitamattomia. Myös kolmen pisteen raja tuli peleihin myöhemmin. Monesti nopeat hyökkäykset ja kaukoheitot ratkaisivat pelin. Puolustusvaihtoehtoina oli miesvartiointi tai yksinkertainen paikkapuolustus.

Monet kavereistani pelasivat Hongan junioreissa, minä Torpan Pojissa, koska olin viettänyt lapsuuteni Meilahdessa. Suoritin myös neljännen luokan tuomarikortin. Koripallo oli tosi rakas harrastus minulle aikuisiässäkin, se jatkui noin viisikymppiseksi.

"Puulaakijoukkueista" pelasin mm. Tapiolan Otsossa, Espoon Iskussa ja Helsingin Yliopiston kansantaloustieteen laitoksen joukkueessa Katalassa. Otsosta muistan pelikaverina mm. Kivisen Mikon. Lisäksi pelasin työpaikkojeni Suomen Pankin joukkueessa Ministeriöiden ja keskusvirastojen sarjassa MiKessä ja Nesteen edustusjoukkueessa, joten kyllä sitä on tullut palloa pomputeltua !

Katselukerrat: 106

Vastaa tähän

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot