Tapiola 1960-luvulla

Muistelmia puutarhakaupungista ja sen ihmisistä

Mieleeni on jäännyt että joskus 60-luvun alussa järjestettiin jäärata-ajoja meren jäällä,ilmeisesti Jorvaksentien toisella puolella,tuskinpa ihan Otsonlahdella.Tais siellä olla Suomen huiputkin mukana.Isän mukana siellä tuli pyörittyä mutta enemmän taisi kiinnostaa kyllä kuumat mehut ja grillimakkarat.Onko kellään muistoja jäärata-ajoista?

Katselukerrat: 848

Vastaa tähän

Vastaukset tähän keskusteluun

Kyllä niitä järjestettiin 60-luvulla aluksi jopa Otsolahdella.  Kisojen jälkeen lahdella alkoivat  yksityisajot, mutta nämä loppuivat lyhyeen. Huhujen mukaan syynä olisi ollut Hertzenin hermostuminen lahdella pyöriviin autoihin. (Villa Hertzen sijaitsi Itärannassa)   Illan pimeydessä meno oli melkoista.

  Sittemmin jäärata-kisoja järjestettiin Westendin edustalla. Silla radalla pyörin kerran itsekin Minillä kisojen jälkeen.  Tämä oli 60-luvun jälkipuoliskoa. Laajalahdella Elfvikin edustalla oli 60-luvun puolivälissä maksullinen harjoittelujäärata , jota  paikallinen traktorikuski pyöritti. Siellä me pyörittiin kavereiden kanssa omilla ja vanhempien autoilla.

Oltiin   -65 tai -64  Otaniemen ja Munkkiniemen välisellä jäällä katsomassa Tapiolan Urheiluautoilijoiden jäärata-ajoja. Varikko oli Otaniemen puolella. Erityisesti jäi mieleen "flying Finn" Timo Mäkinen  viritetyllä Volvo Duett -pakettiautolla !   Lähtöjä oli sekä vakirenkailla (nastat) että erikoisrenkailla (kruunut eli ns. piikkirenkaat)  Yhdessä piikkirengalähdössä seistiin kaverien kanssa lähtöpaikalla kun lähtösignaalin jälkeen edessä  olevasta Lotus Cortinasta meni perä (tasauspyörästö).   Heppu oli lämmittänyt koneen mutta unohti että perä on kylmä  .

 

Vähälumisina talvina autoja pyöri iltaisin  Lauttasaaren ja Westendin edustalla paljaalla jäällä. Muistan että ainakin 1968 oli tällainen talvi .  Nämä huvit loppuivat  70-luvun alussa kun ympäristöasiat tulivat esille. Jäärata-ajot kiellettiin  Espoossa kokonaan  koska autoista pääsi ympäristöön lyijy-yhdisteitä, öljyä ym.    Lyijy-yhdisteiden käyttö loppui katalysaattorien myötä 1990-luvulla mutta vapaat jäärata-ajot  isoissa kaupungeissa olivat loppuneet jo kauan sitten.

 

 

J

Mara tuossa yläpuolella on oikeassa. Olen itse ajanut isän autolla Otsolahden jäällä ja ollut paikalla kun joku Itärannasta on tullut keskeyttämään kovaäänisen ajoharjoittelun em. paikalla. En muista kuka tuo keskeyttäjä oli mutta jäljet johtivat ymmärtääkseni Itärannan arvoasuntoihin. Ajoharjoittelu, totta puhuen, oli joskus hyvinkin kovaäänistä, muistaakseni myös hyvin vähäisellä äänenvaimennuksella varustetut moottoripyörät ajoivat tuolloin jäällä. Tästä tietysti tuolloin pidimme, eikä ymmärrystä juuri riittänyt ajamisen keskeyttäjiä kohtaan. Myöhemmin ajettiin Westendin edustalla ja Laajalahdella oli suuria jäärata-ajoja joihín osallstui suuri joukko maan parhaimpia (?) jäärata-ajajia. Mutta nämäkin sitten lopetettiin muutaman vuoden jälkeen. JAAM

Totta on jääräta ajoja vedettiin Otsolahdella, mutta ne häiritsivät. Valion rannasta pääsi jääradalle.

Vedettin kerran Land Roverilla. Melkein osuttiin Saab 96. Kaverilla rannassa rööki vapisi kädessä, kun oli aivan uudella laina  autolla jäällä,

 

 Muista alkaa tehdä jo tepposia mutta Tapiolan lahdella oli jäärata jo aivan 1960 luvun alussa. Tapiolan moottorikerho   harjoitteli kerhossa valmistetuilla "Mikro-autoilla" siellä ja taisi olla jotkut kilpailutkin. Sittemmin lahdella ajettiin kisat autoilla useana talvena peräjälkeen. Sen ajan nimikuljettajista muistuu Timo Mäkinen ja Rauno Aaltonen. Silloin kun jotkut luokat käyttivät Maran mainitsemia "Kruunu" liukuesteitä, syntyi rataan niin syvät ajourat, että autojen pohjat ottivat kiinni jäähän viimeisillä kierroksilla. Kun sain hankittua käytetyn Husqvarna mopedin joskus -62, päristelin radalla usein. Kun sitten Itäranta ja vasta ranta, lahden molemmin puolin rakennettiin, lopetti se tämän harrastuksen. Niin kuin meille silloin koulussa opetettiin, valitsi meillä aina talvisin Mannerilmasto joka levisi meille silloisen Neuvostoliiton suunnalta. Siis oli paukkupakkasia ja järvet + meri jäätyivät paksulti, joka mm. mahdollisti tämän moottoriurheilumuodon.

Vastaa keskusteluun

RSS

Tietoja

Hannu Tervonen on luonut tämän Ning-verkoston.

© 2018   Created by Hannu Tervonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot